Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 9053 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterberg 31 (Herzele)
Burgerhuis met laatclassicistische inslag in ommuurde voortuin met hek. Woonhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder pannen zadeldak; verankerd jaartal 1775 op de rechter zijpuntgevel.


ID: 9051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhuize-Wijnhuize

Kloosterberg 32 (Herzele)
Omwald kasteel met omringend ommuurd park, gelegen ten zuiden van de kerk, opgetrokken in 1628, gerestaureerd in 1825. Hek met vroegere dreef ertegenover. Ten zuiden, dienstgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Daarachter U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in het park, natuurstenen schandpaal. Rond, bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder kegelvormige spits, uit de 19de eeuw.


ID: 201055 | Bouwkundig element

Dokterswoning Caluwaerts

Populierestraat 6 (Herzele)
Dokterswoning, opgetrokken door Frans Caluwaerts in 1882. Het oorspronkelijke pand werd opgetrokken in een U-vorm met verspringende traveeën. De mooie tuin met interessant bomenbestand is langs de straatzijde afgewerkt met een ijzeren hek en langs de andere zijden met muren.


ID: 8968 | Bouwkundig element

Landhuis

Provincieweg 66 (Herzele)
Fraai landhuis gelegen in een tuin en afgesloten aan de straatkant met ijzeren hek met balusters. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 9001 | Bouwkundig element

Hof te Ransbeek

Ransbeekstraat 13-15 (Herzele)
Gesloten hoeve met uitzicht uit de 19de eeuw, volgens eigenaar opklimmend tot 1780. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats.


ID: 9011 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.


ID: 9009 | Bouwkundig element

Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Sint-Lievensplein 2 (Herzele)
Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.


ID: 8981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.


ID: 134641 | Landschappelijk element

Tuin van de witherenpastorie Woutershof

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalig pastoriegoed met dreef, 19de-eeuws straathek, voortuin, achtertuin en een pastorie van 1744, nu gemeentelijk museum.


ID: 134639 | Landschappelijk element

Domein Meylandt

Graaf de Theuxlaan 61 (Heusden-Zolder)
Park in land­schap­pelijke stijl uit midden 19de eeuw, deel van een domein­ van circa 23 hectare met kasteel en aanhorigheden, vij­ver, moes­tuin, boomgaard, wei­lan­den, bos­sen­ en een water­mol­en; oudere site in het valleiland­schap van de Man­delbeek en sedert 1958 gemeentelijk domein.