2944 resultaten
ID: 32798 | Bouwkundig element
Rijselstraat 45 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwde hoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen herkenbaar aan de geaccentueerde streekeigen bouwelementen. Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begrint, deels gekasseid rechthoekig erf met boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en vaalt; gekasseide erfoprit aan straatzijde gemarkeerd door twee zandstenen zuilen opgebouwd uit gerecupereerde trommels en twee veelzijdige kapitelen met bogenfries afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.
ID: 32799 | Bouwkundig element
Steenstraat 2 (Mesen)
Naar verluidt voormalig confectiebedrijfje. Deels vrijstaand, eclectisch burgerhuis met lagere achtervleugel, rechts uitziend op tuin waarin het vroegere atelier en met gecementeerde muur voorzien van hekken tussen pijlers aan straatzijde; dateert uit de jaren 1920. L-vormig woonhuis met twee trapgevels; twee bouwlagen onder haaks op elkaar gestelde zadeldaken.
ID: 54836 | Bouwkundig element
Kalkaartweg 12 (Middelkerke)
Gaaf bewaarde site uit de 18de eeuw op lichte verhevenheid midden een ruime rechthoekige omwalling met wilgenrijen ten noorden en ten westen, gelegen aan straatbocht. Lage, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint grosso modo L-vormig opgesteld rondom een erf. Ten zuidoosten van het erf, melkhuis en varkenshok uit de jaren 1920, met ten zuiden daarvan bewaard bakstenen hondenhok en rosmolenkarkas uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 74546 | Bouwkundig element
Rattevallestraat 21 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve vermoedelijk naar ontwerp van architect T. Raison, gedateerd 1921 door middel van jaarsteen in typerende brede, centrale trapgevel bij boerenhuis. Voorst teruggaand op de regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard deels met gras begroeid erf met erftoegang tussen hekpijlers en toegangsbrug aan oostzijde.
ID: 55070 | Bouwkundig element
Schorestraat (Middelkerke)
Parochiekerk heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison uit 1922 ter vervanging vooroorlogs bedehuis in romaans-gotische stijl en gelegen in een ommuurd kerkhof.
ID: 55090 | Bouwkundig element
Spermaliestraat 255 (Middelkerke)
18de-eeuwse hoeve met lage, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig en gesloten opgesteld rondom een erf met centrale putvaalt. Ten zuidoosten, erftoegang gemarkeerd door middel van vierkante witgekalkte hekpijlers met piramidebekroning; Marianisje links. Boerenwoning, schuur met wagenhuis en stalvleugel respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten noorden.
ID: 55093 | Bouwkundig element
Tempelhofstraat 6 (Middelkerke)
Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve, heropgebouwd in de lijn van de 19de-eeuwse traditie confer opstelling: bestanddelen oorspronkelijk los en L-vormig opgesteld rondom een erf, ten noorden, toegankelijk via inrijpoort; boerenwoning en afhankelijkheden respectievelijk ten noorden en ten westen.
ID: 54904 | Bouwkundig element
Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.
ID: 55096 | Bouwkundig element
Zwarteweg 9 (Middelkerke)
Naar verluidt vooroorlogse hoeve omwald en op andere plaats gelegen, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dothée van 1920. Getypeerd door minder streekeigen volumes confer brede dakhellingen met hoge nok en geknikt zadeldak bij boerenhuis, voorst echter in lijn van de traditionele hoevebouw.
ID: 52880 | Bouwkundig element
Postel 50 (Mol)
Bestaande uit geringde arduinen pijlers met bekronende siervazen en ijzeren hek.