2019 resultaten
ID: 84911 | Bouwkundig element
Gentsesteenweg (Wetteren)
Parochiekerk van de wijk Overbeke uit 1929, ingeplant op een rechthoekig perceel tussen drie straten. Moderne bakstenen eenbeukige transeptloze kerk van acht traveeën met vierkante toren op het noorden en vlak afgesloten koor, met aan weerszij aangebouwde sacristieën onder plat dak.
ID: 84990 | Bouwkundig element
Liefkenshoek 22 (Wetteren)
Modern kerkgebouw uit 1982 naar ontwerp van architect Eugène De Witte uit Wetteren. Betonnen gebouw onder plat dak met losstaande open klokkentoren en losstaand ijzeren kruis voor de kerk. Uitgebouwd inkomportaal aan de zuidzijde. Aangeplant voorplein met gestileerd beeldhouwwerk van Daniel Maes, gedateerd 1988.
ID: 84991 | Bouwkundig element
Markt 1000 (Wetteren)
Nieuwe kerk van 1967 naar ontwerp van Louis Minard. Driebeukige basilicale kerk in eclectische stijl met een lengte van acht traveeën, uitlopend op een ronde apsis. De westtoren met vierkant grondplan is de module voor de kerk. De bakstenen kerk wordt geaccentueerd met een plint, raamomlijstingen en monelen in hardsteen en zandstenen hoek- en raamblokken.
ID: 85041 | Bouwkundig element
Oude Aardeweg 39A (Wetteren)
Sobere bakstenen laagbouw onder platte daken met verspringende volumes met breed inkomportaal onder luifel ten zuiden. Hoge beglaasde vensterpartijen. Klok in vrijstaande klokkentoren met kruis, onder impuls van pastoor De Coninck gebouwd en voltooid in 1974.
ID: 85078 | Bouwkundig element
Ten Ede Dorp (Wetteren)
De nieuwe kapel of kerk werd op 7 oktober 1753 gewijd door de bisschop van Gent en onder de bescherming van de Heilige Anna gesteld. De Sint-Annakerk is eenbeukig, telt drie traveeën zonder westbouw en vertoont een noord- en zuidtransept van gelijke breedte en lengte; het koor van één travee eindigt met halfronde sluiting.
ID: 85171 | Bouwkundig element
Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.
ID: 71679 | Bouwkundig element
Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.
ID: 70916 | Bouwkundig element
Grote Markt 1A (Wevelgem)
Niet-georiënteerde neoromaanse kerk van 1880-1882 naar ontwerp van P. Croquison, toren van 1907 naar ontwerp van J. Carette. Kerkgebouw deels omgeven door ijzeren hek, twee beukenbomen voor linkerzijbeuk. Tegen de kerkmuur enkele graftekens waaronder een 18de-eeuwse grafkruis. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk van zes traveeën, vierkante toren. Vlak afgesloten transept, zijbeuken met ronde sluiting en koor met vijfzijdige sluiting. Noordelijke, halfronde sacristie met naastgelegen Mariakapel.
ID: 71115 | Bouwkundig element
Maurits Lauwersplein, Oleanderstraat 21 (Wevelgem)
Kerkgebouw naar ontwerp van Dom Hans van der Laan in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert. Ook het kerkplein werd door Van der Laan ontworpen.
ID: 70934 | Bouwkundig element
Menenstraat 460 (Wevelgem)
Noord-zuid georiënteerde neoromaanse kerk opgetrokken tussen 1960 en 1962 naar ontwerp van Allaert (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw onder leien zadeldak. Basilicaal bedehuis met schip van vier traveeën en koor met driezijdige sluiting. Zuidelijke tuitgevel gemarkeerd door gestileerd neobarok portaal. Op noordwestelijke hoek toren onder ingesnoerde klokvormige torenhelm.