2943 resultaten
ID: 36563 | Bouwkundig element
Asselkouter 14 (Merelbeke-Melle)
Hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw. Voornaamste hoevegebouwen in U-vorm geschikt rondom een haast vierkante binnenplaats. Toegang tussen twee vierkante, bakstenen hekpijlers.
ID: 36206 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 165 (Merelbeke-Melle)
Het kasteeldomein Coppens is sinds 1937 het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. Het domein van 14 hectare aan de rechter Scheldeoever omvat het vroegere park met oude afgesneden Scheldemeander, nu vijver, het landhuis en de oranjerie van 1833 naar ontwerp van Louis Minard. Binnen deze oude rivierbocht werden bij toevallige en systematische opgravingen resten van een 13de-eeuws klooster aangetroffen.
ID: 36463 | Bouwkundig element
Burg. Maenhautstraat 1 (Merelbeke-Melle)
Schoolgebouw opgericht in 1855; bijgevoegde kleuterschool van 1899 en klaslokalen van 1924.
ID: 36462 | Bouwkundig element
Burg. Maenhautstraat 14 (Merelbeke-Melle)
Georiënteerde pseudobasilicale kerk met omringend, deels ommuurd en vergroend kerkhof. Ontwerp van 1873 door architect M. De Noyette voor een nieuwe kerk waarbij de bewaarde 16de-eeuwse toren in neogotische zin werd aangepast. Op het kerkhof staat een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.
ID: 36468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Burg. Van Gansberghelaan 83 (Merelbeke-Melle)
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.
ID: 36235 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Caritasstraat 43-45, Heibos 1 (Merelbeke-Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.
ID: 36430 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 2 (Merelbeke-Melle)
Schuin ingeplant op de hoek van de straat met voornamelijk achterliggende ommuurde tuin. Oorspronkelijk een dubbelhuis van slechts één bouwlaag en vijf traveeën; gevelsteen met jaartal 1773 boven de deur in de achtergevel. Aangepast met toevoeging van een bovenverdieping in het midden van de 19de eeuw.
ID: 36331 | Bouwkundig element
Fraterstraat 43 (Merelbeke-Melle)
Villa van donkere baksteen met twee bouwlagen, onder plat dak in nieuwe zakelijkheid en jaartal 1933 in het zinkwerk van het dak. Ommuurde voortuin met typische afsluiting.
ID: 36471 | Bouwkundig element
Heulebroekstraat 1 (Merelbeke-Melle)
Hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning.
ID: 36258 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heusdenbaan 67 (Merelbeke-Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.