Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 215249 | Bouwkundig element

Kwadelindekenskapel

Lindestraat 44 (Sint-Genesius-Rode)
Processiekapel met een grote linde op de achtergrond. Al in de 17de eeuw stond hier een kapel die de Kwadelindekenskapel werd genoemd. De kapel diende als rustaltaar in de Sint-Genesiusprocessie en werd toegewijd aan het Heilig Hart. De huidige kapel komt reeds voor op prentkaarten van rond 1900.


ID: 14886 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 38 (Sint-Gillis-Waas)
Hoeve met woonhuis en grote dwarsschuur. Ruim, met gras begroeid voorerf afgezoomd door haagbeukhaag. Dubbelhuis met verankerde bakstenen voorgevel van zes traveeën onder hoog zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen dwarsschuur met drie dakvensters, circa 1940-1950 te dateren.


ID: 14892 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twistkapellen met omgeving

Grouwesteenstraat (Sint-Gillis-Waas)
Twee bakstenen constructies, begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje met 7 lindes.


ID: 14916 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Jozef

Zandstraat 33 (Sint-Gillis-Waas)
Ruim gebouw met bakstenen lijstgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Dit boven de vernieuwde deur is blind en bevat een nis met beeld van de schutsheilige.


ID: 3238 | Bouwkundig element

Heilig Hartschool en klooster

Albertstraat 36-38 (Sint-Katelijne-Waver)
Naar verluidt opgericht in het begin van de jaren 1880, begin 20ste eeuw uitgebreid met tweede bouwlaag en linker vleugel.


ID: 3295 | Bouwkundig element

Hoeve De Schrans

Schrans 10 (Sint-Katelijne-Waver)
Hoeve met oorspronkelijk defensief karakter, zie gesloten buitengevels en deels bewaarde omgrachting met toegangsbrug ten zuiden, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 58253 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eerstestraat 48 (Sint-Laureins)
Hoeve van het open type met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf afgesloten met ijzeren hek aan betonnen pijlers, reeds vermeld in de 16de eeuw. Boerenwoning van vier traveeën en twee latere traveeën onder zadeldaken, daterend uit de 18de eeuw. Rechts aangebouwd bedrijfsgebouw met stallen onder lessenaarsdak. Groot bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met schuur en stallen, oorspronkelijk met twee mendeuren, daterend van 1905. Bakhuis van het tweeledige type onder zadeldaken.


ID: 59265 | Bouwkundig element

Hoeve

Hontseindestraat 121 (Sint-Laureins)
Voorheen grote hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie de Ferrariskaart van 1771-1778, maar later aangepast. Eind 19de of begin 20ste eeuw werd aan de erftoegang een bakstenen wegkapel gebouwd.


ID: 59056 | Bouwkundig element

Parochiezaal  Sint-Niklaasparochie Waterland-Oudeman

Kerkstraat (Sint-Laureins)
Volledig vrijstaande, haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw, opgericht door de Parochiale Werken in 1933. Diep gebouw onder geknikt zadeldak. Rondboognis met Heilig Hartbeeld in de straatgeveltop.


ID: 59088 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters franciscanessen

Kloosterstraat 16 (Sint-Laureins)
Het kloosterhuis werd opgericht in 1910 door de zusters franciscanessen van Crombeen te Gent op vraag van de pastoor om te Watervliet het meisjesonderwijs te verstrekken. Het kloosterhuis is een vrijstaand gebouw in een kleurrijke eclectische baksteenarchitectuur ingeplant in een ruime ommuurde tuin. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak afgewerkt met zijtrapgevels.