397 resultaten
ID: 133383 | Landschappelijk element
Biest (Merelbeke-Melle)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.
ID: 132592 | Landschappelijk element
Bosstraat 15 (Merelbeke-Melle)
Twee gekandelaarde lindes en een geschoren haagbeukenhaag flankeren een wegkruis.
ID: 301032 | Landschappelijk element
Makkegemstraat 47 (Merelbeke-Melle)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.
ID: 133381 | Landschappelijk element
Ruspoel 7 (Merelbeke-Melle)
Boven op een talud, in de hoek bij het kruispunt van de Asselkouter met Ruspoel, staat een oude knothaagbeuk. Hij staat typologisch correct ingeplant boven op het talud en is vermoedelijk een restant uit een verdwenen kaphaag. Daar hij in de hoek staat kan het ook een hoekboom zijn.
ID: 132786 | Landschappelijk element
Beukendreef 2 (Nazareth-De Pinte)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een gemengde scheerhaag bestaande uit beuk, haagbeuk, meidoorn en deels uit buxus.
ID: 132781 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B, 4F (Nazareth-De Pinte)
Het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van haagbeuk. De haag telt op het moment van de inventarisatie nog 49 knotboompjes in een onregelmatig plantverband.
ID: 135348 | Landschappelijk geheel
Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.
ID: 306291 | Landschappelijk element
Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 130722 | Landschappelijk element
Stationsstraat (Oostkamp)
Het kasteel Gruuthuse omvat een uitgebreid park en bos met talrijke landschapselementen. Midden in een bosperceel werd een loofgang aangelegd van gewone haagbeuk. De haagbeuken worden geschoren om het uitzicht van een corridor in stand te houden.
ID: 302861 | Landschappelijk element
Stationsstraat 196-198 (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Langs weerszijden van de toegang vanaf het poortgebouw met concierge en langsheen de boulingrin aan de westzijde van het kasteel werden geleide linden aangeplant. Als afsluiting van de spiegelvijver aan de oostzijde van het kasteel werden geleide gewone haagbeuken aangeplant in een halve cirkelboog. De linden en haagbeuken worden geschoren en vormen een groene begrenzing van de nabije kasteelomgeving.