Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 132027 | Landschappelijk element

Kaphaag bij hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke)
Een kaphaag van haagbeuk rondom een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord, bepaalde stukken van de kaphaag zijn nog zéér representatief, andere delen zijn uitgedund.


ID: 201078 | Bouwkundig element

Menin Road South Military Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De ommuurde begraafplaats heeft een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en natuurstenen schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, klimplanten, opgaande bomen en bomenrijen.


ID: 201083 | Bouwkundig element

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilhuisje en rijen witte graven. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 300185 | Landschappelijk element

Haagbeuk en eik als kapelbomen

Hoogemeyer (Kortenaken)
Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Roosen, gelegen langs de Kattebeek, staan drie imposante bomen: twee haagbeuken en een eik.


ID: 134190 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kersbeek

Oude Heerbaan 3 (Kortenaken)
Neogotisch kasteel op site met feodale motte omgeven door landschappelijk park met vijver aangelegd rond 1860. Het neogotische kasteel werd rond 1890 gebouwd door Béla de Timary, zoon van een Hongaarse immigrant die na de mislukte opstand van 1848 naar België was gevlucht. Béla de Timary was van 1904 tot 1916 burgemeester van Kersbeek-Miskom. Rond 1890 werd het park uitgebreid tot bijna 5,5 hectare.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 302062 | Bouwkundig element

Standbeeld Joséphine-Charlotte met plantsoen

Vinkenlaan (Kraainem)
De Prinses Josephine-Charlottewijk werd aangelegd in de jaren 1950. In het centrum van de wijk werd een plantsoentje aangelegd met daarin een buste van de prinses door Raymond Van Ormelingen.


ID: 131206 | Landschappelijk element

Berceau van gewone haagbeuk pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
De voortuin van de pastorie wordt aan de straatzijde naast de taxushaag ook afgeschermd door een loofgang van haagbeuk. De loofgang of berceau overkapt het pad in de pastorietuin, zo kon de priester ongezien en beschermd tegen de zon in de tuin brevieren.


ID: 131179 | Landschappelijk element

Twee geknotte haagbeuken als hoekbomen

Blomstraat 26 (Lede)
Twee geknotte haagbeuken staan achteraan het erf en markeren er de kadastrale grenzen. Het zijn mooi ontwikkelde exemplaren met een beeldbepalend karakter.


ID: 302862 | Landschappelijk element

Knothaagbeuken

Steenstraat, Varenbergstraat (Lennik)
Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens.