Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 31375 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.


ID: 2244 | Bouwkundig element

Decanale en parochiale kerk Sint-Pieter

Kerkplein 2 (Puurs-Sint-Amands)
Imposante, vrijstaande, georiënteerde kerk van zandsteen onder leien bedaking, opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw, 17de en 18de eeuw.


ID: 13865 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeenteplein (Ranst)
Grotendeels gotische en barokke kruisbasiliek met romaanse kern.


ID: 28723 | Bouwkundig element

Sint-Hermesbasiliek

Kaatsspelplein (Ronse)
De eerste vermelding van een "cella" te Hrodhenake op deze site dateert van 831, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus. De overbrenging van de relieken van Sint-Hermes in 860 vormde de aanzet tot de ontwikkeling van een bedevaartsoord en later in de romaanse periode volgde de bouw van een kapittelkerk. De zeer ruime, romaanse crypte uit de tweede helft van de 11de eeuw bleef bewaard. De huidige kruisbasiliek met westtoren in late Brabantse gotiek werd gebouwd tussen 1425 en 1526. Sinds 1803 parochiekerk en in 2019 gewijd als basiliek.


ID: 2908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp (Sint-Katelijne-Waver)
Overwegend neogotische kerk met integratie van oude elementen van vroegere kerkgebouwen.


ID: 9527 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
Parochiekerk met romaans koor uit de 11de tot 12de eeuw, geflankeerd door twee traptorens: van de noordtoren bleef alleen de onderbouw bewaard, heden opgenomen onder het dak, zuidtoren met aanpalend martyrium uit de 10de eeuw. Classicistisch schip van circa 1776. Omgevend en ommuurd kerkhof met graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 40672 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Sint-Laureinsstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Laatgotisch zaalkerkje met deels ommuurd kerkhof, als resultaat van meerdere bouwcampagnes.


ID: 23020 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Begijnhof (Sint-Truiden)
Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.