Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

477 resultaten


ID: 131351 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs holle weg bij gemeentegrens

Roosbroekstraat (Herne)
De gemengde houtkant is aangeplant op de noordelijke zijde van een holle weg die op de grens ligt van de deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle (Herne) en Marcq (Edingen). Dit is tevens ook de provincie- en gewestgrens. Ook op de zijde van Marcq ligt een houtkant op het talud van de holle weg. In het talud dagzomen er rotsen. Er komen opgaand en knotbomen van zomereik (Quercus robur) in voor. Ook sleedoorn (Prunus spinosa), hakhout van wilg (Salix), opgaande bomen van Canadapopulier (Populus x canadensis), hakhout van gewone hazelaar (Corylus avallana) en veldesdoorn (Acer campestre). Er zijn ook veel stoven van olm,


ID: 132360 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Berneauweg, Dalhemerweg (Voeren)
De houtkant staat op het talud op de valleirand van 'De Beek'. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout van veldesdoorn, opvallend veel hakhout van iep en gewone robinia, opgaande bomen van gewone robinia, eenstijlige meidoorn, hakhout van zoete kers, opgaande bomen van gewone es, hakhout van boswilg, opgaande bomen van Canadapopulier, hakhout van gewone hazelaar, opgaande zomereiken van meer dan 3m omtrek, hakhout en opgaande bomen van gewone esdoorn, kruisbes, roos, gewone kardinaalsmuts, schietwilg en sleedoorn.


ID: 131768 | Landschappelijk element

Houtkant op spoorwegberm Lijn 38

Hagelstein, Mabrouck (Voeren)
Gemengde houtkant van onder andere gewone hazelaar, gewone es en zwarte els die de spoorwegbedding van de voormalige lijn 38 begeleidt. Spoorlijn 38 is een voormalige Belgische spoorlijn in het Land van Herve die van Chênée tot Blieberg loopt. Het tracé van de spoorlijn is reeds gemarkeerd op de topokaart van 1873, en werd eind 19de eeuw effectief aangelegd. Op de topokaart van 1904 verschijnt de spoorlijn met de steile beplante taluds. De spoorlijn is in 1992 opgebroken en doet nu dienst als fiets- en wandelpad.


ID: 132294 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Snauwenberg, Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich langs een pad, op een talud tussen een weiland en een wastine. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, opgaande bomen en hakhout van zoete kers, gewone kardinaalsmuts, roos, bosrank, kruisbes en gewone hazelaar. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliëf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131882 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Mariahof (Voeren)
De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone essen, en zwaar hakhout van es, met een omtrek van meer dan 650 cm. Zomereik komt als hakhout en opgaande bomen voor. Hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn. Opgaande bomen van gewone robinia, wintereik en witte paardenkastanje. Veldesdoorn is aanwezig als hakhout en knotbomen. Meidoorn komt voor op de koppen van het talud als veekering. Kruisbes en roos zijn bijmengingen. Ruwe berk, gewone kardinaalsmuts en gladde iep zijn in de houtkant aanwezig. Er is een lijnaanplanting van Canadapopulier.


ID: 131740 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij Lourdesgrot

Neubau (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud dat zich ten zuiden van de Lourdesgrot bevindt. Het is een talud op de steile valleihelling van de Remersdaalbeek. Reeds op de kaart van Vandermaelen is de houtkant op talud duidelijk aanwezig. Op alle latere 19de en 20ste eeuwse kaarten staat de houtkant gekarteerd. De gemengde houtkant bestaat uit een rijke laag essenhakhout. Andere soorten zoals hazelaar en zomereik zijn aanwezig. De houtkant werd aangelegd in functie van erosiebestrijding en houtopbrengst of loofvoedering.


ID: 132302 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter.


ID: 132262 | Landschappelijk element

Brede houtkant op talud

Greb (Voeren)
De brede gemengde houtkant staat op een talud tussen weilanden. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van gewone robinia, gladde iep, eenstijlige meidoorn, zomereik, zoete kers, hakhout van gewone hazelaar en hakhout van witte paardenkastanje. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132383 | Landschappelijk element

Houtkant op steilrand langs de Berwijn

Berwijnstraat, Voerenstraat (Voeren)
De gemengde houtkant op de linker oever van de rivier de Berwijn bestaat uit opgaande en geknotte bomen van zomereik, hakhout van hazelaar, knotbomen van gele bindwilg en knotbomen en hakhout van winterlinde. Het hakhout van een winterlinde meet 560 cm omtrek. Gewone haagbeuk, zoete kers, fijnspar en Canadapopulier komen voor als opgaande bomen. Gewone robinia in zowel hakhout als als opgaande bomen, olm, lork, gewone es (hakhout, opgaande en geknotte bomen) en hakhout van veldesdoorn, zwarte els en kraakwilg komen voor. In het talud is er een restant van een veekering bestaande uit eenstijlige meidoorn. Er is een natuurrijke verrijking van schietwilg.