Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1295 resultaten


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 38079 | Bouwkundig element

Hoeve

Paterstraat 14 (Deinze)
Omhaagd hoevetje met ingeplant woonhuis en stallen respectievelijk ten noorden en ten zuiden van het deels beplant en verhard erf. Woonhuis van vijf traveeën + één staltravee onder zadeldak met rechts zijaandak met vlechtingen, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 35574 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Poeseledorp 1A (Deinze)
Kerk heropgebouwd naar ontwerp van J.-A. Clarysse in 1850, voltooid in 1852 met omringend omhaagd kerkhof. Op het kerkhof voornamelijk graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode.


ID: 35153 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldeken 9 (Deinze)
Hoeve in omhaagde boomgaard. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); moerbalk met opschrift Anno 1783.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84472 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Deinzestraat 33 (Dentergem)
Vrijstaande cottage in ruime tuin, omhaagd met rode haagbeuk, volgens kadaster opgetrokken circa 1930. Rode baksteenbouw op onregelmatige plattegrond onder schilddak met asymmetrische topgevel die de rondboogvormige inkompartij omsluit. In- en uitspringende elementen in de vorm van erkers en portieken.


ID: 84512 | Bouwkundig element

Landbouwbedrijf met winkel en opslagruimte Ten Hecke

Hekkenstraat 41 (Dentergem)
Landbouwbedrijf (fruitteelt) met winkel en opslagruimte, "TEN HECKE", zie houten naambord, oorspronkelijk een kippenkwekerij. Het magazijngedeelte in het midden dateert volgens kadastergegevens van circa 1928, het linkerdeel en het woonhuis zijn circa 1933 toegevoegd. Baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met bitumen. Links en rechts van de bebouwing bevinden zich de boomgaarden omgeven met een hulsthaag.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 84377 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Statiestraat 34 (Dentergem)
Villa gelegen in een omhaagde (liguster) tuin, volgens het kadaster gebouwd circa 1924. Diephuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Het eenvoudige, rechthoekige volume heeft aan de straatzijde in de rechtertravee een oplopende erker met bovendaks een golvende afwerking.