Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 78781 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Pietersdyckagie

Pannepolderstraat 12 (Damme)
Historische hoevesite Sint-Pietersdyckagie, opklimmend tot de 17de eeuw, met een eerste vermelding in 1680. De huidige gebouwen, bestaande uit een opvallend geheel van twee in elkaars verlengde liggende, lange volumes, zijn in de 18de en 19de eeuw opgetrokken.


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.


ID: 78920 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Versevaartdijk 3 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen in L-vorm geplaatst op een onverhard erf: een witgekalkt boerenhuis met aansluitend stalgedeelte en haaks aangebouwde zomerkeuken, en ten oosten van het boerenhuis een bruine bakstenen schuur. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Enkelvoudige dwarsschuur met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis.


ID: 78923 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 78862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weststraat 13 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen op een met gras begroeid en met moerbeihaag omzoomd erf, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgekalkt, langgestrekt boerenhuis van vijf traveeën, met jaarankers gedateerd uit "174."; achter links bevindt zich een opkamer.


ID: 78929 | Bouwkundig element

Hoeve 't Westhof

Zuidbroekstraat 4 (Damme)
In kern 18de-eeuwse, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof". Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.


ID: 78752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Stamper

Zuiddijk 12 (Damme)
Indrukwekkende 18de-eeuwse hoeve, heden deels herbestemd tot uitbating met gastenkamers. Gelegen in de wijk Stampaertshoucke, waaraan de hoeve haar naam aan ontleent. Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via poortgebouw aan de straat en lange erfoprit afgezoomd door knotwilgen. Restanten van omwalling rondom het onverhard erf, met poel ten noordoosten.


ID: 54532 | Bouwkundig element

Hoeve 't Zwaluwnest

Bredeweg 131 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve 't Zwaluwnest", zie opschrift en toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 54565 | Bouwkundig element

De Witte Hoeve

Dorpsstraat 120 (De Haan)
De Witte Hoeve, gelegen op de hoek met de Batterijstraat, eertijds ook met herbergfunctie.