Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 134036 | Landschappelijk element

Restanten van het park Hof van Bentinck

Beigemsesteenweg 282-284 (Grimbergen)
Landhuis of 'huis van plaisantie' met aanpalende hoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw, opgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1850 aanvankelijk 2 hectare, in de jaren 1890 uitgebreid tot circa 4 hectare (zie Ten Doorn), na 1945 grotendeels verkaveld.


ID: 133166 | Landschappelijk element

Knotboom van zwarte populier

Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. Tussen de twee geknotte zwarte populieren is nog een afgestorven boom, vermoedelijk was dit ook een zwarte populier. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133167 | Landschappelijk element

Hoge knotboom van zwarte populier

Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. Deze knotboom heeft een opvallend grote knothoogte van vier meter. Hierdoor kan er gesproken worden van een "high pollard". In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 134045 | Landschappelijk element

Domein van de psychiatrische kliniek Sint-Alexius

Grimbergsesteenweg 40 (Grimbergen)
Domein van psychiatrische kliniek, gebouwd in 1906 naar een traditionalistisch ontwerp van Jules Coomans, één van de laatste instellingen naar het model van een gesloten blok met binnenpleinen; binnentuinen met afgezwakte geometrie; kliniek met buitenpark in landschappelijke stijl, grotendeels vernield na 1978.


ID: 133134 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom bij Liermolen

Kloosterdam, Vorststraat (Grimbergen)
De gekandelaberde linde staat net naast de Maalbeek, op een lichte verhevenheid op de hoek van de Kloosterdam en de Vorststraat. De boom ligt in het verlengde van de dreefzate van de dreef van het 'Kasteel d'Overschie' of 'de Vorst' naar de Liermolen. Rond deze watermolen liggen verschillende elementen van houtige beplantingen met een erfgoedwaarde.


ID: 133158 | Landschappelijk element

Schietwilg in weiland

Kloosterdam (Grimbergen)
De alleenstaande knotwilg staat in het zuidelijk deel van een weiland, in de omgeving van de Maalbeek. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133170 | Landschappelijk element

Opgaande populier

Rijkenhoekstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De solitaire populier bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, langs een wandelpad die de beekoever volgt, van de Rijkenhoekstraat tot de Tommenmolenstraat. De beekbegeleidende beplanting bestaat voor het over grote deel uit wilgenknotbomen. De opvallend grote solitaire populier is beeldbepalend en heeft een andere typologie. Het betreft mogelijk een markeringsboom.


ID: 133039 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde

Spaanse Lindebaan 151 (Grimbergen)
Zichtbaar van op de openbare weg, staat in een private tuin langs de Spaanse lindebaan, een mooi ontwikkelde Zilverlinde. Hij is enorm en hierdoor beeldbepalend. Op het moment van de inventarisatie had de boom een stamomtrek van bijna 4 meter en een totale hoogte van 30 meter.


ID: 133175 | Landschappelijk element

Opgaande populier

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De vrijstaande populier staat op de linker oever van de Maalbeek, een tiental meter stroomopwaarts de Tommenmolen. De boom heeft mogelijk een bakenfunctie in het waterpeilbeheer van de watermolen. Het betreft een oude kloon van populier. De boom is beeldbepalend in de Tommenmolenstraat.


ID: 133077 | Landschappelijk element

Treures op begraafplaats van Grimbergen

Veldkantstraat (Grimbergen)
De solitaire treures staat in het midden van het kerkhof van Grimbergen, op een kruispunt van paden.