Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 208647 | Bouwkundig element

Vlassite

Ter Lindenstraat (Waregem)
Vrij grootschalige vlassite, met roterij, zwingelarij, schuren en bijgebouwen, gelegen links van nummer 11 aan de zuidzijde van de straat. Thans leegstaand.


ID: 207723 | Bouwkundig element

Samenstel van vlashandelaarswoningen

Vijfseweg 108-110 (Waregem)
Samenstel van vlashandelaarswoningen met elk een achterliggende zwingelarij, daterend uit 1923, en in 1929 uitgebreid met de dieper gelegen aanpalende, driebeukige vlasschuren.


ID: 208655 | Bouwkundig element

Vlassite

Waregemstraat (Waregem)
Vlassite uit de jaren 1940 met roterij, zwingelarij en vlasschuren, gelegen links van de woning nummer 165.


ID: 207735 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning met vlasschuren

Westerlaan 51 (Waregem)
Vlashandelaarswoning met twee vlasschuren, gelegen op de hoek met de Toekomststraat. De woning en de rechterschuur, samen met een achterliggende zwingelarij, worden volgens het kadaster gebouwd in 1929 in opdracht van vlashandelaar Joseph Goeminne. In 1937 laat landbouwer Raymond Himpe de linkerschuur optrekken en in 1957 breidt hij uit met de achterliggende schuur.


ID: 208659 | Bouwkundig element

Zwingelarij

Zilverbergstraat 80 (Waregem)
Voormalige zwingelarij achter herberg "De Nieuwe Dries" op de hoek met de Desselgem-Dries (Desselgem-Dries nummer 163).


ID: 215783 | Bouwkundig element

Vlasroterij Decruyenaere-De Brabandere

Schendekouterstraat 28 (Wervik)
Vlasverwerkende site Decruyenaere-De Brabandere, representatief voorbeeld van een mechanische vlaszwingelarij en -roterij. De oudste plannen dateren van 1941 en werden opgemaakt door het bedrijf van de gebroeders Vanhauwaert uit Kuurne. De vlassite omvat een bakstenen vlasloods en zes rootputten in gewapend beton, waarvan ene later opgetrokken tot tabaksast. Er was een ruimte voorzien als stookruimte met schoorsteen, en een machinekamer met ruimte voor het zwingelen van het vlas.


ID: 71666 | Bouwkundig element

Samenstel van woningen met vlasschuur

Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 71687 | Bouwkundig element

Roterij

Driemasten 112C (Wevelgem)
Dieper in gelegen voormalige roterij, thans in gebruik als schietstand. Behouden schoorsteen.


ID: 71709 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Heulestraat 146 (Wevelgem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws hoevetje aansluitend bij het langgestrekte type. Boerenhuis van vier traveeƫn en aansluitend rechts stalvleugel en schuur. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 71195 | Bouwkundig element

Herberg In Cuba

Nieuwe Markt 19 (Wevelgem)
Diephuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, voormalige herberg "In Cuba", deel van de vlascoƶperatieve de "Samenwerkende Maatschappij der Vlasfabriekanten te Wevelghem", opgericht in 1899, tevens eerste zwingelarij die elektriciteit als drijfkracht gebruikte. Tuitgevel met bekronende bolornamenten, rode baksteen verfraaid door het gebruik van zwarte baksteen en sierankers.