Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 301477 | Landschappelijk element

Hof ter Linden

Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.


ID: 12901 | Bouwkundig element

Kasteel Arendsnest

Boerenlegerstraat 181-191 (Edegem)
Kasteel met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw, poortgebouw en koetshuis. Gevat in rechthoekige omgrachting met scheiding neerhof en kasteel door middel van gracht.


ID: 12915 | Bouwkundig element

Kasteel met park Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 1-5 (Edegem)
Classicistisch kasteel gelegen in sterk beboomd domein binnen nagenoeg rechthoekige omgrachting.


ID: 79644 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Balgerhoeke (Eeklo), Loskaai (Maldegem)
De metalen spoorwegbrug betreft een typologisch goed bewaard voorbeeld van een hefbrug van 1947 voor spoorwegverkeer op de lijn Eeklo-Maldegem, aangelegd in 1862, met twee vaste oeververbindingen.


ID: 85216 | Bouwkundig element

Ophaalbrug

Balgerhoeke (Eeklo)
Een metalen ophaalbrug over het Schipdonkkanaal en sluiscomplex, verbindt de kern van de wijk Balgerhoeke op grondgebied Eeklo met de Oude Staatsbaan in Adegem, gebouwd in 1947 ter vervanging van de tijdens de oorlog vernielde brug.


ID: 47987 | Bouwkundig element

Voetgangersbrug

Tieltsesteenweg (Eeklo)
Betonnen voetgangersbruggetje over Afleidingsvaart. Oorspronkelijk stond hier een metalen beweegbare brug, die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog vernield werd. De bakstenen bruggenhoofden met natuurstenen stootranden en dekstenen bleven bewaard en in 1936 voorzien van een eenvoudige betonnen voetgangersbrug.


ID: 8264 | Bouwkundig element

Spoorwegviaduct

Hazelbeek (Erpe-Mere)
Landschapsbepalende bakstenen spoorwegviaduct van de nieuwe lijn Brussel-Kortrijk, een boog met spoorweg langs weerszijden op talud, van circa 1900-1910.


ID: 8231 | Bouwkundig element

Spoorwegviaduct

Oudenaardsesteenweg (Erpe-Mere)
Bakstenen spoorwegviaduct uit begin 20ste eeuw met drie bogen die door natuursteen geaccentueerd worden. Aan weerszijden van de viaduct loopt de spoorweg op tallud, waarin nog enkele - kleinere - dito bruggen.


ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude Pastorie en omgeving

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.