Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1187 resultaten


ID: 308465 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Fort de Bavière

Kasteeldreef (Brugge)
Voormalig kasteeldomein. Het eerste kasteel dateerde uit 1609 en werd in de 18de eeuw verbouwd. Het kasteel werd gebruikt als buiten- of hoofdverblijf van verschillende (adellijke) families. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gesloopt in 1956. Verschillende constructies, waaronder hekpijlers, een ijskelder en de bakstenen ommuring van de moestuin verwijzen nog naar het vroegere kasteeldomein.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 75028 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Messem met villa en hoevegebouwen

Legeweg 412, 416 (Brugge)
Domein Messem bestaat nu enerzijds uit een grote villa en anderzijds uit de hoevegebouwen. De woning is ondergebracht in de verbouwde voormalige remisegebouwen met geïntegreerde duiventoren vermoedelijk uit de 17de eeuw. Voormalige duiventoren op vierkante plattegrond, verankerd bakstenen parement met ingewerkt Sint-Andrieskruis. Ten noorden van erf schuur met centrale wagendoorrit. In dit park is het voorste gedeelte een getuige van een landschappelijke aanleg, in het achterste zitten nog structuren van een vroegere Franse geometrische aanleg met onder andere dreefstructuren ronde en centraal punt (vijvertje). In het uiterste zuidoosten een kapel uit 1873.


ID: 77322 | Bouwkundig element

Architectenwoning Axel Ghyssaert met parktuin

Maalse Steenweg 453A (Brugge)
Kunstenaars- en architectenwoning van architect Axel Ghyssaert (Brugge), gebouwd in 1969. De lage woning is volledig geïntegreerd in het aanpalende meersen- en weilandengebied grenzend aan het Rijkeveldebos.


ID: 77375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelsite De Vijvers

Maalse Steenweg 488 (Brugge)
Deels verkavelde kasteelsite, met park en restant van de Malevijver. Heden in gebruik als hotel-restaurant "LODEWIJK VAN MALE".


ID: 77377 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koetsgebouw en park Les petits Fayards

Maalse Steenweg 526 (Brugge)
Voormalig koetsgebouw zogenaamd "Les petits Fayards", horend bij het kasteel "Les Fayards". Gebouwd in 1909 in opdracht van Julien Nyssens-Hart, hoofdingenieur met een belangrijke rol bij het tot stand komen van Brugge-Zeehaven. omringend park in landschappelijke stijl met vijver, parkbos, bomengroepen, gazons en paden.


ID: 82058 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwe Gentweg 78 (Brugge)
"HIER WOONDE / FRANK VAN ACKER / MINISTER VAN STAAT / BURGEMEESTER VAN BRUGGE / °1929 † 1992 / VAN ACKERSTICHTING VZW", zie recente gedenkplaat. Monumentaal herenhuis van acht onregelmatige traveeën en drie bouwlagen onder twee schilddaken (nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1849, bouwen van de classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links eenvoudige koetspoort.


ID: 77447 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhove

Nieuwenhove 1 (Brugge)
Het kasteel is grotendeels omgeven door een bos en bijna volledig omwald (niet in de zuidoosthoek). De oude dreef via de Aardenburgseweg bestaat niet meer. Het domein is heden aan de westkant bereikbaar via een beukendreef (Nieuwenhove). Een nu gesupprimeerde ingang ligt iets verder noordwaarts achter een oud smeedijzeren hek. De deels bewaarde walgracht werd ter hoogte van het kasteel tot vijver omgevormd.


ID: 75159 | Bouwkundig element

Buitenverblijf en neerhof, respectievelijk Papen Hoerecot en  Papenheester

Oostendse Steenweg 124-126 (Brugge)
Site met voormalig buitenverblijf en neerhof respectievelijk zogenaamd "Papen Hoerecot" en "Papenheester" toegankelijk via een lange onverharde oprit. Het domein is heden in twee delen opgesplitst.