Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

663 resultaten


ID: 215914 | Bouwkundig element

Gevel met reclameschildering voor Solo-margarine

Mechelsebaan 4 (Duffel)
Reclamemuurschildering voor Solo-margarine, op de zijgevel van een half vrijstaande woning.


ID: 217069 | Bouwkundig element

Reclamemuurschildering voor Gevaert-film

Drie Eikenstraat 2-6 (Edegem)
Het gaat, voor zover momenteel bekend, om de enige bewaarde reclamemuurschildering voor Gevaert-film in ons land.


ID: 92244 | Bouwkundig element

Orgel kloosterkerk Minderbroeders

Eeklo (Eeklo)
In deze nieuwe minderbroederskerk (1868) werd in 1873-1875 een nieuw orgel gebouwd door P.A. van Dinter (Maaseik).


ID: 200004 | Archeologisch geheel

Kasteelberg

Dorpsstraat, Koebrugstraat, Oudenaardsesteenweg (Erpe-Mere)
Gelegen ten noordwesten van het dorpsplein. Van het vroegere omwalde middeleeuwse kasteel, vermeld in de 11de eeuw, rest enkel een motteheuvel, en de platanendreef die er heen leidt. Erpe-Kasteelberg is een grote castrale motte met oudste vermelding in 1057, met een hoogte van 15 meter één van de best bewaarde in Vlaanderen. Het neerhof situeert zich waarschijnlijk ten oosten van de motte.


ID: 301459 | Archeologisch geheel

Motte De Hoge Wal

Jacob Van Arteveldelaan (Evergem)
De Hoge Wal is het prototype van een castrale motte: één van de best bewaarde in Vlaanderen, naast een immens opperhof is ook het opgehoogd neerhof bewaard en de grachttracés van de grachten zijn nog duidelijk bewaard.


ID: 34469 | Bouwkundig element

Hoeve

Wittemoer 84 (Evergem)
Hoeve met voormalige boerenwoning uit de 18de eeuw, heden keuken op nieuwe woning van de jaren 1950, waarvan alleen de grijsgeverfde bakstenen deuromlijsting met oren, sluitsteen en gebogen waterlijstje nog interessant is.


ID: 301172 | Landschappelijk geheel

Valleien van de Grote en Kleine Gete

Geetbets, Grazen, Rummen (Geetbets), Halen (Halen), Donk (Herk-de-Stad), Drieslinter, Melkwezer, Neerlinter, Orsmaal-Gussenhoven, Wommersom (Linter), Hakendover, Oplinter, Tienen (Tienen), Budingen, Dormaal, Helen-Bos, Zoutleeuw (Zoutleeuw)
de “Valleien van de Grote en Kleine Gete” strekt zich uit van Tienen tot iets ten zuiden van Halen en Herk-de-Stad. Bij Budingen stromen de Grote en Kleine Gete samen in de Gete. De ankerplaats strekt zich over bijna 20km van deze vallei uit. De vallei kenmerkt zich door een gaaf beemdenlandschap. Het is een gecompartimenteerd landschap bestaande uit drassige graslanden met perceelsrandbegroeiingen van opgaande bomenrijen en populierenaanplantingen. Aan de rand van de vallei liggen diverse nederzettingen met hoge historische en bouwkundige waarde: Helen, Bos, Budingen, Zoutleeuw en Dormaal. Behalve deze nederzettingen zijn er ook talloze mottes en grote hoeves aan de valleirand van waaruit de vallei ontgonnen werd. In deze streek worden deze veelal “–winning” genoemd, bijvoorbeeld Grazenwinning, Vlierbeekswinning, Boswinning etc.


ID: 301533 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Hubertuskapel

Bokrijklaan (Genk)
Muurschildering op de noordwand, eerste helft 14de eeuw. Heilige Hubertus te paard met hond, in een architecturaal kader (237 x 200 cm). Het is de patroonheilige van de kerk, afgebeeld met een nimbus en gekleed in een geel en rood gewaad. Hij blaast op een jachthoorn.


ID: 217077 | Bouwkundig element

Reclamemuurschildering voor Sunlight-zeep

Achterstraat 116 (Gent)
Reclamemuurschildering voor Sunlight-zeep, op de zijgevel van een rijwoning.


ID: 301346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Coupure en omgeving

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.