Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 30919 | Bouwkundig element

Populierhof

Boescheepseweg 8 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen van baksteen onder overwegend blauwe, pannen zadeldaken. De gebouwen liggen rondom een met grint bedekt, rechthoekig erf met centraal hondenhok beschaduwd door een notelaar.


ID: 30955 | Bouwkundig element

Herberg In den Braband

Brabantstraat 23 (Poperinge)
In den Braband, volgens verweerde geschilderde opschriften van de puilijst en rechter zijgevel. Voormalige landelijke herberg van het type afspanning, uit de 19de eeuw.


ID: 31286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 4 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Het boerenhuis dateert volgens de bewoners uit 1947. De bijbehorende dwarsschuur en hopast gaan terug tot het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 30985 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casseldreef 23 (Poperinge)
Kleine boerderij vermoedelijk gegroeid uit de samenvoeging van een hoevetje en nabijgelegen boerenarbeiderswoning, beide in vakwerkbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand onder meer op houten modillons.


ID: 200949 | Bouwkundig element

Poperinghe New Military Cemetery met Frans militair ereperk

Deken De Bolaan (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats omvat een Brits en Frans deel en is deels omheind door een natuurstenen muur, deels door een haag. Het Britse deel is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee paviljoentjes uit witte natuursteen en een 'Stone of Remembrance', evenals witte grafstenen, bloemperken, struiken en opgaande bomen. Het Franse perk wordt gekenmerkt door de typische grafkruisen of onder een grafsteen met hoefijzerboog voor moslims.


ID: 132430 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met zwarte populier

Doornhoek (Poperinge)
Knotbomenrijen van zwarte populier bij perceelrand van een boerderijerf. Op het moment van de inventarisatie stonden er 8 exemplaren met stamomtrekken van bij de 3 meter en met variabele knothoogtes tussen de 2 en 3,5 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 302286 | Bouwkundig element

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).


ID: 31019 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Duinkerkestraat 156 (Poperinge)
Alleenstaande arbeiderswoning met omhaagde moestuin aan straatzijde. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kort overstekende dakrand; oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31026 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elverdingseweg 17 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, gedeeltelijk omzoomd met doornhaag en knotpopulieren. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een met grint bedekt erf.


ID: 31027 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elverdingseweg 18 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen; onder meer boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type en dwarsschuur onder overstekende pannen zadeldaken, respectievelijk ten zuidoosten en noordoosten van een begrint erf. Open zuidoostelijke erfzijde afgezoomd met doornhaag ten zuiden, en erftoegang beschaduwd door populier; verharde erfoprit.