Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 36606 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rondom een voorerf; twee grote lindebomen achter de betonnen afsluiting met ijzeren hek aan zware, vierkante gecementeerde hekpijlers.


ID: 36502 | Bouwkundig element

Hoeve

Meersstraat 6 (Merelbeke)
Hoeve met ijzeren toegangshek, minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw en circa 1843 omgevormd tot een landelijke brouwerij met toevoeging van in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen. Verankerde en gewitte bakstenen brouwerijgebouw en aanhorigheden, koetshuis en stallen, onder snijdende zadeldaken.


ID: 36503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Georiënteerde éénbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringd door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek. Gotische kruisbeuk met zandstenen puntgevels, spitsboogvormig vensterlicht voorzien van nieuw drieledig maaswerk bij de laatste restauratie.


ID: 36615 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 113 (Merelbeke)
Hoeve en naar verluidt voormalige dorpsschool.


ID: 36613 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Molenstraat 51 (Merelbeke)
Landelijk complex met herenhoeve-allures. Aanvankelijk vrijwel gesloten aanleg rondom een rechthoekig binnenerf en in oorsprong minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36475 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Neerstraat 9 (Merelbeke)
Hoeve van het semi-gesloten type, ingeplant in een bocht van de afhellende straat. Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën gebouwd op een kleine terp, opklimmend tot de 18de eeuw en met 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 36396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.


ID: 36401 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pontweg 15 (Merelbeke)
Deels omhaagde hoeve met losse bestanddelen ingeplant ter hoogte van een vroeger meervoudig omgrachte heerlijke site met motte, het zogenaamd Hof of de Stede Ter Hagen die in oorsprong zou opklimmen tot de 10de eeuw. Huidige hoevegebouwen dateren waarschijnlijk haast volledig uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36455 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Rid. A. Stas de Richellelaan 6 (Merelbeke)
Burgerhuis omringd door een ruime beboomde tuin, aan de straat afgesloten door een gewitte bakstenen muur, geritmeerd door vierkante pijlers, waarvan vier met siervaasbekroning naast het ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw maar met oudere kern.


ID: 36410 | Bouwkundig element

Hoeve

Sallemeulekouter 8 (Merelbeke)
Circa 90 meter diep gelegen hoeve uit 1877 bereikbaar via een zandweg. Erftoegang met ijzeren hek tussen twee gewitte, ronde bakstenen hekpijlers met vierkante hardstenen dekplaat. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak; jaartal 1877 op de hardstenen sluitsteen van de voordeur. Ten zuidwesten: bakstenen dwarsschuur met wagenhuis links en stallen rechts, onder zadeldak; jaartal 1869 in zandstenen gevelsteen.