Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 80574 | Bouwkundig element

Drukkerij

Pastorijstraat (Houthalen-Helchteren)
Baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen tussen hogere noord- en zuidgevel, uit de jaren 1930.


ID: 80525 | Bouwkundig element

Genaderse watermolen

Springstraat 10 (Houthalen-Helchteren)
Sterk gerenoveerd alleenstaand breedhuis met gewijzigde ordonnantie; onbepaald aantal traveeën en één bouwlaag, in kern van 1788.


ID: 80568 | Bouwkundig element

Hôtel de l'Industrie

Stationsstraat 118 (Houthalen-Helchteren)
Vlakbij het verdwenen station van Houthalen en de voormalige spoorweg van Hasselt naar Eindhoven gelegen, voormalig Hôtel de l'Industrie, vervolgens café met schietbaan, heden woonst.


ID: 300141 | Landschappelijk geheel

De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart

Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Dit gebied wordt gevormd door een tweetal gekanaliseerde waterlopen, de Ieperlee en de Martjesvaart. De Ieperlee is tegenwoordig een kleine waterloop die niet overal in het landschap even duidelijk zichtbaar is. Toch kent het een lange geschiedenis die sterk samenhangt met de ontwikkeling van de stad Ieper. Bij Drie Grachten stroomt de Ieperlee in het Kanaal Ieper-Ijzer (soms ook Ieperleekanaal genoemd), dat sinds lange tijd de scheepvaartfunctie van de Ieperlee overgenomen heeft en nu het meest opvallende landschapselement in dit gebied is. Bij Drie Grachten stroomt tevens de Martjesvaart in het kanaal. Deze vaart is een gekanaliseerde waterloop die tot het grondgebied Merkem behoorde. Bij het dorp Merkem vormen het kasteel en park van de familie de Coninck de Merckem een belangrijk historisch en landschappelijk geheel.


ID: 79560 | Bouwkundig element

Hoge schoorsteen

Groenestraat (Houthulst)
Hoge vrijstaande bakstenen schoorsteen uit de jaren 1920. Naar verluidt enig restant van een steenoven voor het bakken van terracotta buizen. De ontginning van lokale grondstoffen is een mogelijke verklaring voor het merkwaardige reliëf in de omliggende weiden.


ID: 79563 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Kloosterhof

Hageputstraat 8 (Houthulst)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve uit 1922 naar ontwerp van architecten Fernand Petit en Jacques Obozinski.


ID: 79574 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Iepersteenweg 3-5 (Houthulst)
Gekoppelde burgerhuizen in spiegelbeeldschema uit de jaren 1920. Baksteenbouw op arduinen plint van zes traveeën en twee bouwlagen met links en rechts aansluitend twee lagere traveeën onder schilddaken (blauwe mechanische pannen). Rondbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. De woningen behoren naar verluidt tot een voormalige maalderij.


ID: 79554 | Bouwkundig element

Industrieel gebouw

Klerkenstraat 124 (Houthulst)
Industrieel gebouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw, mogelijk voormalige maalderij. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, oorspronkelijk echter slechts één bouwlaag, zie bouwspoor. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, schuifpoort, erboven laadvenster op betonnen plaat. Links aansluitend haaks volume met schuifpoort, brede trapgevel met bolbekroning.


ID: 79432 | Bouwkundig element

Handelspand

Klerkenstraat 13 (Houthulst)
Handelspand, mogelijk voorheen met semi-industriële functie zie achtergelegen nutsgebouwen. Sober witgeschilderd pand uit de jaren 1920, sierlijk uitgewerkte overkragende dakstructuur met wolfseind, dakvenster en torentje onder pannen schilddak. Vernieuwd houtwerk.


ID: 79523 | Bouwkundig element

Romp van de Vredesmolen en molenaarswoning

Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.