2943 resultaten
ID: 36574 | Bouwkundig element
Hundelgemsesteenweg 1282 (Merelbeke-Melle)
Boerenerf met schuin ten opzichte van de straat ingeplante boerenwoning, achter gewitte bakstenen muur met twee vierkante, bakstenen hekpijlers. Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. In de straatpuntgevel: getoogd zoldervenster en gevelnis in een groengeverfde houten omlijsting.
ID: 36352 | Bouwkundig element
Hundelgemsesteenweg 349 (Merelbeke-Melle)
Gebouwd ter vervanging van de in 1874 gesloopte oude parochiekerk aan de Pontweg nabij de Schelde. Neoromaanse bakstenen kerk opgericht naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en voltooid in 1872. Interieur met neogotische polychromie. 19de-eeuws kerkhof aansluitend bij de parochiekerk, in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een gemeentelijke burgerlijke begraafplaats. De calvariekapel en de 19de en vroeg 20ste-eeuwse graftekens herinneren nog aan het oorspronkelijke kerkhof.
ID: 36276 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 102 (Merelbeke-Melle)
Neoclassicistisch burgerhuis in een ommuurde tuin en naar verluidt vroeger met geschilderd opschrift, Scheldezicht. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1890. Gewit ijzeren hekwerk met toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers ter breedte van de voorgevel in de bakstenen omheiningsmuur.
ID: 36269 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 33 (Merelbeke-Melle)
Heden klooster Heilig Hart en rustoord voor bejaarden, van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Volgens het memorieboek van het klooster gebouwd in 1875-1876 en in gebruik genomen op 19 maart 1877. In 1898 achter het klooster bijgebouwde hoeve, gesloopt in 1962. Uitbreiding van het complex in 1905 door toevoeging van een vleugel voor mannen en inwijding van een nieuwe kapel in 1905.
ID: 36267 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 5 (Merelbeke-Melle)
Alleenstaande pastorie met ommuurde tuin, gebouwd in 1851.
ID: 36271 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 54 (Merelbeke-Melle)
Directeurswoning van het Heilig Hartklooster, opgericht in een ruime, ommuurde tuin tegenover het klooster. Neogotisch bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder snijdende zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. In de bakstenen muur en tegenover de deur van de woning opgericht bakstenen poortgebouw met neogotische inslag: tuitgevel met schouderstukken op geprofileerde natuurstenen imposten. Tot een spitsboog versmallend spaarveld van de poort voorzien van een nis met Heilig Hartbeeld.
ID: 36272 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 55 (Merelbeke-Melle)
Herenhuis in een ommuurde tuin, waarschijnlijk een vroegere buitenplaats. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tegen beide zijgevels aangebouwd vroeger koetshuis. Tussen het gevelbrede ijzeren hekwerk in de omheiningsmuur tegenover de achtergevel, en de Schelde-oever ingeplant bakstenen bijgebouw met zadeldak. Bakstenen wegkapel, gelegen op de hoek Pontstraat met sluitsteen van spitsboog met jaartallen 1775 en 1950.
ID: 36440 | Bouwkundig element
Koningin Astridlaan 11 (Merelbeke-Melle)
Zijdelings aan de straat palend ruim burgerhuis deels verscholen achter de ommuurde tuin; twee bouwlagen en zeven traveeën, onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 36604 | Bouwkundig element
Langeweide 4 (Merelbeke-Melle)
Grote hoeve met losse bestanddelen op een gedeeltelijk ommuurd voorerf en een naar de Scheldemeersen afhellende ommuurde boomgaard. IJzeren toegangshek tot het voorerf tussen twee geblokte, vierkante bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, met steil zadeldak, minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën met doorzakkend zadeldak en rechthoekige vleugel van het vroeger verblijf van de boerenknechten en stallen, onder zadeldak.
ID: 36443 | Bouwkundig element
Maalderij (Merelbeke-Melle)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond. De opbouw van de kerk ving aan in 1641 en werd in 1663 beëindigd. Omheind, vergroend kerkhof met een collectie aan graftekens vanaf de tweede helft 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Neogotische houten portiek met calvariebeeldengroep in de oksel tussen de westelijke toren en de zuidelijke zijbeuk.