Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7153 resultaten


ID: 130768 | Landschappelijk element

Halve loofgang van haagbeuk bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de tuin bij de oude Abdij van Drongen bevindt zich een geschoren haag van haagbeuk van 135 meter lang met oost-west oriëntatie. Deze haag heeft een zonnige zuidkant en een op het noorden georiënteerde schaduwkant. Door de loofgang enkelvoudig uit te voeren behield men zicht op de tuinen en van uit de tuinen kon men zien wat er zich op het brevierpad afspeelde.


ID: 130769 | Landschappelijk element

Dreef van gekandelaarde lindes bij oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
Een lindendreef van ongeveer 300 meter lang verbindt de tuinen van de oude Abdij van Drongen met de Leie, die het abdijpark aan de oostzijde afsluit. Achtentachtig bomen werden geteld in de dreef, die allemaal als etageboom werden gesnoeid. De onderste gesteltakken zijn in een horizontaal vlak geleid en worden periodiek bijgeknipt. Ze bieden op deze wijze een lommerrijke aanplanting.


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 131592 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Paradijskouter 52 (Gent)
Een zware knoteik met stamomtrek van bij de 3 meter markeert een perceelgrens als hoekboom en staat bij de erftoegang van een hoeve.


ID: 133369 | Landschappelijk element

Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen

Parklaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de Parklaan die een verbindigsweg is tussen het Citadelpark en Burggravenlaan. Deze lijnaanplanting is nog intact en bezit nog zijn oorspronkelijke boomaanplanting bestaande uit tweeëndertig platanen. Op één boom na hebben alle platanen zéér knoestige stammen en een brede stamvoet. De gewone plataan (Platanus × hispanica, synoniem: Platanus × acerifolia of Platanus × hybrida) is hybride van de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). Vermoedelijk zien we hier het verschil tussen hybriden waarvan de een dichter aanleunt bij oosterse (knoestige) en de andere bij de westerse plataan. Hierover kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.


ID: 306482 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Paul Bergmansdreef (Gent)
Centraal in het Citadelpark in Gent, langs de Paul Bergmansdreef, staat er een jonge, opgaande koningslinde (Tilia (x) europaea 'Pallida). Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.


ID: 26616 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Petrus Meirestraat (Gent)
Vrij klein open hoevecomplex uit de 17de eeuw, gelegen naast de noordoostelijke hoek van het park van "kasteel Claeys-Bouüaert". Omgracht en omhaagd voorerf toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers.


ID: 133351 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom Polish Air Force

Poolse-Winglaan (Gent)
De herdenkingsboom werd aangeplant bij het oorlogsgedenkteken voor de Poolse vliegeniers. De boom werd vermoedelijk na 1974 aangeplant, na het oprichten van het monument voor de gesneuvelden van de Polish Air Force in Sint-Denijs-Westrem. De opgaande boom staat ten zuiden van het oorlogsgedenkteken, op de hoek van een driehoekig grasperk.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 130010 | Landschappelijk element

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

Prudens Van Duyseplein (Gent)
De solitaire plataan bevindt zich op het Prudens Van Duyseplein te Gent, een in 1883 aangelegd rondpunt waar vijf straten op uit komen. De plataan vormt een markante blikvanger en is het middelpunt van het plein.