Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 31031 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elverdingseweg 32 (Poperinge)
Van de weg af gelegen en deels door een doornhaag ingesloten hoeve met een met grint bedekte erfoprit. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, L-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met vaalt.


ID: 31035 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gapaardstraat 4 (Poperinge)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, gegroepeerd rondom een onverhard rechthoekig erf. Boerenhuis eertijds opgesplitst in twee woningen; achterliggend moestuintje beschut door doornhaag. Onverharde erfoprit doorheen weiland.


ID: 31459 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gapaardstraat 7 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een begraasd erf met bakstenen stoep voor het boerenhuis. Langs straatzijde afgezoomd met doornhaag. Ten zuidoosten, boomgaard en rest van vroegere omwalling.


ID: 132450 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met zwarte populier langs Bernardsbeek

Graaf van Hoornweg, Krombekestraat (Poperinge)
Langs de Bernardsbeek, die tevens de grens vormt tussen Poperinge en Vleteren, zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 31399 | Bouwkundig element

Hoeve

Haringeplein 5 (Poperinge)
Hoevetje, naar verluidt een oude pastorie, gelegen ten noorden van de pastorie van Haringe. In de kern klimt het huis mogelijk op tot 1634.


ID: 31397 | Bouwkundig element

Hoeve met dwarsschuur

Haringestraat 85 (Poperinge)
Hoeve bestaande uit een boerenhuis met aanleunende dwarsschuur rechts, gelegen middenin een met doornhaag, knotwilgen en populieren afgezette weide, ten noorden van de Sint-Martinuskerk.


ID: 31068 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Helleketelweg 23 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen, gegroepeerd rondom een erf gedomineerd door een grote dwarsschuur ten noordwesten.


ID: 31408 | Bouwkundig element

Hoeve

Heybrugstraat 5 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwald hoevetje van het langgestrekte type met boerenhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31106 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Ieperstraat 206-208 (Poperinge)
Tweegezinswoning naar verluidt naar ontwerp van architect 0. Carpentier uit Poperinge, uit de jaren 1930.


ID: 132477 | Landschappelijk element

Knotbomerij van zwarte populier

Jagerstraat (Poperinge)
Knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden langs de Jagerstraat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.