Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 79612 | Bouwkundig element

Burgerhuis en mechanische maalderij

Pottestraat 3 (Houthulst)
Burgerhuis en voormalige mechanische maalderij uit de jaren 1920. Rechts aansluitend lagere mechanische maalderij onder schilddak.


ID: 79616 | Bouwkundig element

Beukelaremolen

Rodesteenstraat (Houthulst)
De Beukelaremolen op het Merkemse gehucht Luigem is een standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen.


ID: 79636 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Andries

Westbroekstraat 72 (Houthulst)
Voormalige brouwerij Sint-Andries, zie deels bewaard opschrift "_T AN_R_E_ ___UWERY" boven de grote poort naar de bedrijfsgebouwen. Brouwerijcomplex uit de jaren 1920 heropgebouwd op de plaats van een oudere brouwerij die reeds voor het eerst is weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Brasserie de Syoen" als een groot L-vormig volume .


ID: 13213 | Bouwkundig element

Herenhuis

Meylstraat 20-22 (Hove)
Oorspronkelijk een neoclassicistisch herenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw; schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn en gelegen in beboomde tuin afgesloten met ijzeren hek.


ID: 135099 | Landschappelijk geheel

Margijsbos en Kasteel Van Der Vorst

Huldenberg, Loonbeek (Huldenberg)
Het Margijsbos of het historische Sergijsbos op de oostflank van de IJsevallei komt reeds voor op de Ferrariskaart. Het voorheen omgracht en gedeeltelijk ommuurd kasteeldomein Van Der Vorst vormde een feodale site met kasteel, castrale kapel (de huidige Sint-Antoniuskapel) en watermolen. Een lange rechtgetrokken sectie van de IJse die eindigt bij de watermolen vormde de hoofdas van het domein. In het microreliëf zijn de oorspronkelijke oevers van talrijke vijvers nog duidelijk te bespeuren. Na de verlanding heeft zich een rijk, beekbegeleidend bostype ontwikkeld, dat onmerkbaar overgaat in de beboste hellingen. Restanten van de formele parkaanleg zijn oude meidoorn- of haagbeukhagen, zwaar afgetopte zomerlindes en oude beuken. Door de eerder beperkte aanleg in de 18de eeuw heeft het Margijsbos zijn primitief wegenpatroon met hellingopwaarts kronkelende holle wegen behouden.


ID: 200080 | Bouwkundig element

Brouwerij De Kroon

Beekstraat 20 (Huldenberg)
Brouwerij De Kroon is een goed voorbeeld van een nog volledig uitgeruste, volgens ambachtelijke normen middelgrote brouwerij opgericht in 1897. De brouwerijgebouwen staan opgesteld rond een besloten rechthoekige brouwerijkoer. Aan de westzijde bevindt zich het brouwerijgebouw met de brouwzaal, de koelruimte en de gistingskelders, aan de zuidzijde de brouwerswoning met aansluitend burelen, technische ruimtes en kelders en aan de noordzijde de zogenaamde garage. Aan de oostzijde sluit een hek de koer af van de straat.


ID: 43302 | Bouwkundig element

Hoeve Het Puihof

Dorpsstraat 1 (Huldenberg)
Half gesloten, L-vormige hoeve met groot binnenhof, daterend van begin 19de eeuw. Boerenhuis met aanpalend wagenhuis. De dwarse vleugel bevat de stallen, een kleine schuur en de bakoven.


ID: 43300 | Bouwkundig element

Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis

Lindenhoflaan 1-5 (Huldenberg)
Kasteel, in zijn huidige vorm, gebouw van classicistische strekking, uit einde 18de eeuw of zelfs begin 19de eeuw. Ten westen wagenhuis en ten oosten watermolen in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 304780 | Bouwkundig element

Watermolen Kasteel van der Vorst

St.-Jansbergsteenweg 26 (Huldenberg)
Watermolen aan de IJse, reeds vermeld in 1495 en banmolen van de kasteelheren. De huidige gebouwen dateren uit de 17de en de 18de eeuw.


ID: 43313 | Bouwkundig element

Hoeve Hinnemeure met restant van omwalling

Wolfshaegen 130 (Huldenberg)
Brabantse vierkantshoeve waarvan de huidige vormgeving teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw. Het complex is nog gedeeltelijk omwald, en bevat verwijzingen naar een vroegere vakwerkbouw met losse bestanddelen, wat wijst op een oudere kern.