Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 305829 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom bij oorlogsmonument

Sint-Kruis-Winkeldorp (Gent)
Vlak bij het oorlogsmonument aan de kerk van Sint-Kruis-Winkel staat een linde. Gezien zijn locatie naast het monument (opgericht ter herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog), is deze boom mogelijks aangeplant als vredesboom.


ID: 19711 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Macharius

Sint-Machariusstraat (Gent)
Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nève. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956.


ID: 18694 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Pietersaalststraat 116 (Gent)
Alleenstaand burgerhuis met omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak, daterend uit tweede helft 19de eeuw.


ID: 133305 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden als welkomstboom

Steenovenstraat 15 (Gent)
Twee linden flankeren de erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 307 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 131591 | Landschappelijk element

Trompetboom in de tuin van 't Strop

Stropstraat 119 (Gent)
De trompetboom in de tuin van Psychiatrisch Instituut 't Strop is met zijn stamomtrek van meer dan 4 meter waarschijnlijk de dikste van Vlaanderen.


ID: 131949 | Landschappelijk element

Bulkenlandschap Paradijskouter

Treinstraat (Gent)
Langs de spoorlijn Gent - Brugge, ter hoogte van de Treinstraat te Drongen, bevindt zich een relict van een bulkenlandschap bestaande uit hakhout en in mindere mate uit knotbomen, die hoofdzakelijk bestaan uit schietwilg, kraakwilg, zwarte els en gewone es.


ID: 26223 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Veuren

Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 300260 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom bij oorlogsgedenkteken

Vroonstalledries (Gent)
De opgaande Amerikaanse eik is in 1920 aangeplant tussen de parochiekerk Sint-Catharina en het natuurstenen oorlogsgedenkteken op de Vroonstalledries als vredesboom ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 300261 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als eeuwfeestboom

Vroonstalledries (Gent)
De opgaande witte paardenkastanje is in 1930 als eeuwfeestboom aangeplant op de noordoostelijke hoek van de Vroonstalledries, ter herdenking van 100 jaar België.