Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 32785 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Markt 10 (Mesen)
Villa in cottagestijl naar ontwerp van architect A. Knein, uit de jaren 1920, gelegen te midden van grastuin met rozenperk en afgesloten door lage bakstenen muur waarop hek tussen pijlers.


ID: 32798 | Bouwkundig element

Hoeve Bethléem

Rijselstraat 45 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwde hoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen herkenbaar aan de geaccentueerde streekeigen bouwelementen. Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begrint, deels gekasseid rechthoekig erf met boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en vaalt; gekasseide erfoprit aan straatzijde gemarkeerd door twee zandstenen zuilen opgebouwd uit gerecupereerde trommels en twee veelzijdige kapitelen met bogenfries afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 32799 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Steenstraat 2 (Mesen)
Naar verluidt voormalig confectiebedrijfje. Deels vrijstaand, eclectisch burgerhuis met lagere achtervleugel, rechts uitziend op tuin waarin het vroegere atelier en met gecementeerde muur voorzien van hekken tussen pijlers aan straatzijde; dateert uit de jaren 1920. L-vormig woonhuis met twee trapgevels; twee bouwlagen onder haaks op elkaar gestelde zadeldaken.


ID: 89999 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bonestraat 80 (Meulebeke)
Gerenoveerde historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door ronde, witgekalkte erfpijlers met gepekte plint, waartussen ijzeren hekken. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen, witgekalkt met gepekte plint, omheen hoog omhaagd erf. Ten westen, éénlagig woonhuis onder zadeldak. Aan zuidoostzijde bijgebouw en ten zuidwesten begroeide, half ondergrondse aardappelkelder.


ID: 90000 | Bouwkundig element

Hoeve

Bonestraat 82 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis, schuur-stal-vleugel en bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 90012 | Bouwkundig element

Stoommaalderij en -zagerij

Bruggesteenweg 118 (Meulebeke)
Voormalige stoommaalderij en -zagerij, volgens kadaster in 1908 gebouwd in de "Goeterluchthoek" in opdracht van de Meulebeekse timmerman Frans Fraeye-Devriese.


ID: 90016 | Bouwkundig element

Hoeve

Elbestraat 22 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van enkele losstaande volumes op een beboomd erf.


ID: 90032 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 206 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis met parallel bijgebouw en bakhuis weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "sud herrenthoek", met als toenmalige eigenaar ridder Pieter Clemmen uit Gent.


ID: 90033 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoningen

Gentstraat 216-218 (Meulebeke)
Beeldbepalend complex van voormalige vlashandelaarswoningen opgericht in 1943, met oudere vlasschuur van 1929 en recentere bijgebouwen. In 1929 wordt een grote vlasschuur opgericht voor de weduwe en de kinderen van landbouwer Emiel Lefevere. De broers Georges en Jerôme Lefevre, respectievelijk "vlasser" en vlashandelaar, worden geregistreerd in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen.


ID: 90042 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Groenstraat (Meulebeke)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.