Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke-Melle)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 36421 | Bouwkundig element

Hof ter Welle

Wafelstraat 7 (Merelbeke-Melle)
Hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Merelbeke-Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.


ID: 36423 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenburgerhuis

Waterstraat 74-76 (Merelbeke-Melle)
Hoeve gesitueerd tussen de rechter Schelde-oever en de Gaversesteenweg. Noordelijke walgracht gedempt. Alleenstaand, onderkelderd zuid georiënteerd boerenburgerhuis, heden een tweegezinswoning van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak met klokkenstoel; vergroting of vervanging uit tweede helft 19de eeuw van een oudere woning. Dienstgebouwen in U-vorm ten westen.


ID: 32785 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Markt 10 (Mesen)
Villa in cottagestijl naar ontwerp van architect A. Knein, uit de jaren 1920, gelegen te midden van grastuin met rozenperk en afgesloten door lage bakstenen muur waarop hek tussen pijlers.


ID: 32787 | Bouwkundig element

Messines Ridge British Cemetery met Memorial to the Missing

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200692 | Bouwkundig element

Bethleem Farm East Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met graven uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 308345 | Bouwkundig element

Bethleem Farm West Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een 'Cross of Sacrifice' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 54873 | Bouwkundig element

Villa

Bassevillestraat 7 (Middelkerke)
Villa in laag ommuurde tuin; in 1921 heropgebouwd met Anglo-Normandische inslag. Gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond. Gevarieerd gevelspel onder meer beraapte verdieping met pseudovakwerk in centraal dakvenster onder afgesnuite topgevel; overhoekse driezijdige erker met bekronend balkon.


ID: 54890 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Brugsesteenweg (Middelkerke)
Bedehuis gelegen midden kerkhof omgeven door muurtje onder ezelsrug, haag en bomenrij ten zuiden en ten oosten. Ten westen, bakstenen toegangspad. De driebeukige, neogotische hallenkerk met westtoren, daterend van 1860, gebouwd ter vervanging van een middeleeuws bedehuis, werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison van 1922.