2041 resultaten
ID: 84886 | Bouwkundig element
Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.
ID: 85144 | Bouwkundig element
Dorpsplein (Wetteren)
De bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk, de gotische toren en het koor, wordt in de literatuur doorgaans geplaatst in de 16de eeuw, doch de toren klimt waarschijnlijk op tot de 15de eeuw. Wellicht vonden er herhaaldelijke verbouwingen plaats. Eind jaren 1880 was de kerk in slechte staat. De plannen voor een volledig herstel en uitbreiding van de kerk werden in 1892-1893 opgemaakt door architect Henri Vaerwyck.
ID: 84916 | Bouwkundig element
Heusdensteenweg 4-6 (Wetteren)
Neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher in 1880. Schoolmeesterswoning met links aanpalende klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 84980 | Bouwkundig element
Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Sint-Lodewijkinstituut circa 1866 gesticht door mevrouw Louis Le Grand en haar schoonzoon Désiré Casier. De oudste U-vormige neogotische kloostergebouwen, met kapel van 1866-1867, zusterkoor en schoolgebouw, werden ontworpen door architect Auguste Van Assche. Tussen 1881, 1883 en 1893 substantiële vergroting van de klooster- en schoolgebouwen, ten noorden en ten westen van de kapel, waardoor het instituut een rechthoekige plattegrond verkreeg geschikt rond drie binnenkoeren. Rond 1911 kapel zuidwestwaarts vergroot met neogotisch ontvangstgebouw naar ontwerp van architect Stordeur.
ID: 84982 | Bouwkundig element
Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Villa in neogotische stijl volgens kadastergegevens in 1876 gebouwd in opdracht van Désiré Casier als privéwoning. Verhoogde inkompartij aan een bordes van zes treden voorafgegaan door een later toegevoegde monumentale bogengalerij in blauwe hardsteen. Eigenlijke villa van twee bouwlagen onder verspringende snijdende leien zadeldaken.
ID: 85010 | Bouwkundig element
Mellesteenweg (Wetteren)
Rechthoekige neogotische wegkapel van baksteen onder pannen zadeldakje, wellicht opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 85019 | Bouwkundig element
Molenstraat (Wetteren)
Grafkapel opgetrokken circa 1870 in neogotische stijl door de familie van Pottelsberghe de la Potterie, bewoners van het gelijknamige verdwenen kasteel op Overschelde. Kapel op een vierkant grondplan, opgetrokken uit zandsteen, onder een zadeldak met leien.
ID: 85045 | Bouwkundig element
Processieweg (Wetteren)
Verankerde roodbakstenen kapel met vlak afgesloten koor, onder zadeldak, volgens gegevens van het kadaster in 1850 gebouwd in opdracht van de gemeente Wetteren.
ID: 85168 | Bouwkundig element
Watermolenstraat (Wetteren)
Wegkapel uit 1886 en historisch gerelateerd aan de aanpalende site van de Van Hauweirsmolen. Wegkapel aansluitend bij een gangbaar type uit de tweede helft van 19de eeuw gekenmerkt als sobere landelijke baksteenarchitectuur met eenvoudige neogotische vormelementen.
ID: 85123 | Bouwkundig element
Wegvoeringstraat (Wetteren)
Kapel met ommegang en grafkapel van de familie Bracke – Van Geert. Vrijstaand gebouw, noord-zuid georiënteerd in een moderne neogotische stijl naar ontwerp van architect Prosper De Vuyst van 1939 en bekostigd door de familie Bracke – Van Geert.