Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 307662 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 18)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Deweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen langsgrachten op de rand van de beekvallei. Waar de weg iets dieper is ingesneden, krijgt hij het karakter van een holle weg. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van vaak holle wegen die over de uitgestrekte akkers tussen Aalst en Sluis liepen.


ID: 307963 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 46)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg Nerm is gekasseid met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een uitgesproken bolrond profiel, afgeboord met kasseien in Tiense kwartsiet. De kasseiweg slingert tussen weilanden en is sterk ingesneden tussen steile taluds met hakhout van esdoorn en imposante hakhoutstoven van es. De huidige kasseiweg vormt een relict van de historische verbindingsweg met het zuidelijk gelegen dorp Zétrud-Lemay.


ID: 130931 | Landschappelijk element

Oude linde bij veldkapel

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De eeuwenoude winterlinde (Tilia cordata) staat op een kruispunt van vijf wegen ten westen van de Meldertse dorpskom (deelgemeente van Hoegaarden). Hij bevindt zich aan de rand van een open akkergebied met talrijke onverharde veldwegen en holle wegen. De laatste eeuwen is er in dit landschap nauwelijks iets veranderd. De 19,5 meter hoge winterlinde heeft een stamomtrek van 6,83 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De grootste diameter van de kroon bedraagt 25 meter.


ID: 210648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel met winterlinde

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
Het zicht met de enorme linde en de kleine kapel tegen de achtergrond van het open akkerlandschap is ruim bekend. Eind de jaren 1970, begin de jaren 1980 werd de kapel omver gereden en herbouwd met moderne materialen, maar de vorm bleef bewaard.


ID: 307655 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walestraat

Walestraat (Hoegaarden)
Het centrale deel van de Walestraat is gekasseid in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen boordstenen van Petit Granit en Tiense kwartsiet. Waar de weg dieper is ingesneden, zijn er steile taluds met hakhout van onder andere es. De weg vormde de hoofdverbinding tussen Hoegaarden en Melin die het natuurlijke reliëf volgt en was deel van een dicht netwerk van holle wegen die de kouters doorkruisen.


ID: 304789 | Landschappelijk element

Moerascipres Koningsvijvers

Hoeilaart (Hoeilaart)
Aan de Koningsvijvers staat één van de weinige moerascipressen van het Zoniënwoud.


ID: 307748 | Landschappelijk element

Opgaande lindes als herdenkingsbomen 75 jaar België

Sint Jansberglaan, Verdunningsdreef (Hoeilaart)
Aan het vroegere kruispunt van de Verdunningsdreef met de Sint Jansberglaan in het Zoniënwoud staat een groep lindes. Bij deze bomengroep staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". De lindes zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.


ID: 305814 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lourdesgrot

Dorpsstraat, Hoogstraat, Hooilingenstraat (Hoeselt)
Beeldbepalende Lourdesgrot van 1941. De omgevende aanleg werd in 2008 vernieuwd, maar omvat nog een aantal oudere bomen.


ID: 132520 | Landschappelijk element

Oude grauwe abeel bij Kasteel van Hardelingen

Hardelingenstraat 5 (Hoeselt)
De grauwe abeel staat in wat nog rest van het laat 19de-eeuwse kasteelpark van Hardelingen en is een belangrijke relict van het oude parkbomenbestand.


ID: 837 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.