Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (Nazareth-De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 38539 | Bouwkundig element

Vierschaar

Weldendreef 4 (Nazareth-De Pinte)
Voormalige vierschaar of plaatselijke rechtbank van de heerlijkheid van Welden. Semigesloten hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat, aansluitend bij de stallen rechts van het huis. Woonhuis van zes traveeën onder steil en mank zadeldak met kern uit de 17de eeuw, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 38710 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen

Zandstraat 12 (Nazareth-De Pinte)
Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen van de familie Colbrandt in de eerste helft van de 19de eeuw. Imposant ensemble van gebouwen binnen een ommuurde tuin met centraal ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers met dekplaat en bolornament. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1803. Wagenhuis van de brouwerij, van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Zevergemdorp (Nazareth-De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Zevergemdorp 2 (Nazareth-De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 16582 | Bouwkundig element

Staats Middelbare Hoofdschool

Arsenaalstraat 22, Luitenant Calbergstraat 16-18, Schoolstraat 19-21 (Nieuwpoort)
Schoolgebouw op grosso modo U-vormig grondplan in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect L. Reynvoet, gedateerd Anno 1923 door middel van gevelsteen. Lage noordvleugel tussen inspringende en schuin geplaatste poortgebouwtjes. Analoge oost- en westvleugel van twee bouwlagen, respectievelijk met aanpalende en afzonderlijke onderwijzerswoning.


ID: 16652 | Bouwkundig element

Hoeve Eendenhof of Ferme des Canards

Brugse Steenweg 108 (Nieuwpoort)
Hoeve van 1921, zie gevelsteen in noordgevel van boerenhuis, gelegen in bocht van kleine waterloop.


ID: 16566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Pommiers met tuin

Brugse Steenweg 19 (Nieuwpoort)
Alleenstaand landhuis midden beboomde tuin met onder meer boomgaard, naar ontwerp van architect A. Hannaert, van 1922. Stijl, materiaalgebruik en bedaking herinneren aan Normandische landhuizen. Toegang gemarkeerd door ronde, bakstenen hekpijlers.


ID: 16642 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Noordhof

Diksmuidse Weg 8-10, 8a (Nieuwpoort)
Kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde herenhoeve midden een deels bewaarde omwalling. Bakstenen bestanddelen onder zadeldak in semigesloten opstelling rondom een rechthoekige siertuin, omgeven met gekasseide paden. Wederopbouwarchitectuur, aansluitend bij de traditionele, regionale hoevebouw.


ID: 16650 | Bouwkundig element

Hoeve 't Jockveldt in wederopbouwarchitectuur

Molenstraat 30 (Nieuwpoort)
Kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve met semigesloten opstelling van bakstenen gebouwen onder zadeldak rondom begrint erf, midden volledig bewaarde vierkante omwalling; zuidelijke toegangsbrug met hekpijlers en aansluitende, deels gekasseide oprit.