Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7153 resultaten


ID: 8788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

Bovenkassei (Geraardsbergen)
Roze beschilderde bakstenen wegkapel geflankeerd door twee lindebomen, uit begin 19de eeuw.


ID: 133302 | Landschappelijk element

Hoge knoteik als hoekboom

Bronstraat (Geraardsbergen)
Deze hoge oude knoteik is mogelijks nog een relict uit een oorspronkelijke 18de eeuwse beplanting. Op de kaart van de Ferraris (ca.1775) is als scheiding tussen een akkergebied en een grazige beekvallei een perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze perceelsrand is nog steeds in het landschap aanwezig. Van de beplanting zelf is, op de knoteik na, weinig overgebleven. De boom staat er in de hoek van het weiland en heeft er de functie van hoekboom. Het is tevens een hoge knotboom. De hoogte van de knot werd bepaald door de eigenaar die gehoopt had om de stam economisch nuttig te maken, bijvoorbeeld voor de houtzagerij. Niet alleen het gekapte hout op de knot had een economische waarde, ook het bool (de stam onder de knot). Hoge knotbomen van es, eik, populier en wilg kwamen vroeger wel meer voor, maar zijn nu een zeldzaamheid.


ID: 130881 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als kruisboom

De Pacht, Diefhoek, Meidries (Geraardsbergen)
Een opgaande paardenkastanje staat bij het kruispunt waar De Pacht uitkomt op Meidries en Diefhoek, tevens de grens tussen Zandbergen en Nieuwenhove. Tegen de boomstam werd een kruis met Christusbeeld opgehangen. De paardenkastanje is mooi gevormd en beeldbepalend en heeft een stamomtrek van 292 cm (gemeten in 2003).


ID: 8686 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gapenberg 13 (Geraardsbergen)
Alleenstaand herenhuis met tuin. Van de straat gescheiden door middel van een haag en ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers.


ID: 76445 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Grimmingeplein 1 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgetrokken in 1776-177, vermoedelijk door architect Jan Baptist Simoens. Omringende deels ommuurde tuin.


ID: 130749 | Landschappelijk element

Vredesboom Ophasselt

Hasseltsestraat, Ommegangstraat (Geraardsbergen)
De huidige boom is een jonge Hollandse linde en geplant ter vervanging van een boom die zich in zeer slechte conditie bevond. De heraanplanting is uitgevoerd tijdens dorpskernherwaarderingswerken in 2006. De vredesboom staat samen met de schandpaal en het oorlogsmonument op een mooi aangelegd graspleintje ten westen van de kerk.


ID: 130878 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken Smeerebbehof

Haststraat (Geraardsbergen)
Twee zwaar ontwikkelde bruine beuken staan dicht bij de toegangsweg en op het erf van het Smeerebbehof. Op het moment van de inventarisatie in 1994 hadden de beide bomen stamomtrekken van 402 en 410 cm.


ID: 306658 | Landschappelijk element

Knotlinde als kruispuntboom

Heidestraat (Geraardsbergen)
Waar de Bovenkassei uitkomt op de Heidestraat, staat een linde bij een kleine wegkapel. De wegkapel werd vermoedelijk opgericht eind 19de-begin 20ste eeuw want is al aanwezig op de topografische kaart van 1904. De linde is geknot en markeert samen met de wegkapel het kruispunt.


ID: 306769 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst bij boerenhuis

Keringstraat 2 (Geraardsbergen)
Een boerenburgerhuis op de hoek van de Keringstraat en de Lindeveldstraat wordt langs de straatzijde begrensd door een aantal boompjes. De eerste in de rij is een op stam gezette hulst met een stamomtrek van 122 cm. Het boerenhuis dateert minstens uit 1842 en mogelijk maakt de hulst deel uit van de oorspronkelijke erfafscheiding.


ID: 131626 | Landschappelijk element

Knotes

Moutstraat (Geraardsbergen)
Op de perceelsgrens van een weiland staat in een gemengde houtkant een zwaar ontwikkelde knotboom als relict uit een houtkant. Mogelijk behoorden deze percelen bij het nabij gelegen Hof te Nieuwenhove. De knotboom en de houtkant markeerden de perceelsgrens en deden dienst als leverancier van geriefhout.