Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5338 resultaten


ID: 56572 | Bouwkundig element

Modernistische parochiezaal en school

Sint-Catharinapolderstraat 33 (Oostende)
Gelegen aan de hoek met de Karel Van de Woestijnestraat. Heilig-Hartschool. B.L.O., oorspronkelijk parochiehuis en school. L-vormig gebouw in nieuwe zakelijkheid.


ID: 56612 | Bouwkundig element

Internationale Luchthaven van Oostende

Nieuwpoortsesteenweg 889-891 (Oostende)
Grote site ingesloten tussen de grens met Middelkerke ten westen, de Nieuwpoortsesteenweg en de Duinkerkseweg ten noorden (Raversijde, Stene) en de Torhoutsesteenweg (Stene) ten oosten met als structurerend element de van west naar oost verlopende start- en landingsbaan.


ID: 56657 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Sint-Amandsberglaan 64 (Oostende)
Halfvrijstaande tweegezinswoning, ontstaan uit samenvoeging in 1971 van twee huizen uit de jaren 1930.


ID: 56659 | Bouwkundig element

Villa Le Clos Fleuri

Longchamplaan 133 (Oostende)
Alleenstaande villa gelegen ter hoogte van de rotonde in de straat; omgevend tuintje afgezoomd met hagen en smeedijzeren hekken. Gebouwd in de jaren 1930, in een stijl aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid. Kubusvormig bouwvolume met afgeronde hoeken onder plat dak; beraapte gevels met muurdammen in blote baksteen.


ID: 56749 | Bouwkundig element

Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid

Steensedijk 719 (Oostende)
Bijhuis van de coöperatieve S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), hoekhuis in nieuwe zakelijkheid van 1948 naar ontwerp van Gaston Eysselinck (Oostende) in samenwerking met René Meyer (zie hoofdgebouw S.E.O. Oostende). Bevat apotheek met bijhorende woning in Nieuwpoortsesteenweg en kruidenierszaak in Steensedijk; twee delen met afzonderlijke volumebehandeling.


ID: 56781 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Fregatstraat 5 (Oostende)
Voormalige gemeenteschool, later stedelijke peutertuin, aan ommuurde rechthoekige speelplaats. Gebouwd in jaren 1930 als nieuw gebouw voor de lagere kosteloze jongensschool, gesticht in 1855. Geel bakstenen schoolgebouw met modernistische vormgeving.


ID: 56800 | Bouwkundig element

Stedelijke Visserijschool John Bauwens

Mercatorlaan 15 (Oostende)
Voormalige Stedelijke Visserijschool "John Bauwens", thans "Provinciaal Maritiem Instituut", naar ontwerp van stadsingenieur Arnold De Vos in 1963, in samenwerking met architect Jan Lewyllie (zie inhuldigingssteen). Strategische ligging binnen het urbanisatieplan van J. Eggericx en A. De Vos: samen met het stadhuis beeldbepalend voor het Vuurkruisenplein. De school vervangt de Stedelijke Visserijschool van 1886 in de Sint-Franciscusstraat, die circa 1930 wordt ondergebracht in de Schippersstraat. Sinds 1995 fusie van drie visserijscholen, onder meer de vroegere John Bauwensschool en de Vrije Visserijschool "PASTER PYPE".


ID: 56818 | Bouwkundig element

Zeeaquarium

Visserskaai (Oostende)
Zeeaquarium, in 1977 ondergebracht in de voormalige garnaalmarkt op de Visserskaai, gebouwd in 1957-1958 door architect en stadsingenieur Arnold De Vos. Betonconstructie van twee bouwlagen onder plat dak, nog aanleunend bij de internationale stijl.


ID: 56824 | Bouwkundig element

Controlegebouw der Car-ferry

Natiënkaai 9 (Oostende)
Voormalig "Controlegebouw der Car-ferry" aan de Natiënkaai, thans kaai-, officier- en inschepinggebouw, naar ontwerp van architect van Bruggen en Wegen J. De Jong van 1938, in de trant van de nieuwe zakelijkheid. Langwerpig gebouw van één à twee bouwlagen onder plat dak met daklantaarns van glasbeton. Betonskelet met witte bakstenen wanden; bij verregaande verbouwingen in de jaren 1960 onder leiding van architect Hendrik De Nijs (Brugge) voorzien van nieuwe gevelbekleding.


ID: 56926 | Bouwkundig element

Stadhuis van Oostende

Vindictivelaan 1 (Oostende)
Vóór de Tweede Wereldoorlog gelegen aan Wapenplein, verwoest en in jaren 1950 aldaar vervangen door Feest- en Cultuurpaleis. Nieuwe stadhuislocatie in functie van naoorlogs geografisch stadscentrum id est het gedempte derde handelsdok bij kruispunt van twee assen, respectievelijk de van oost naar west verlopende Vindictivelaan - Alfons Pieterslaan en de van zuid naar noord verlopende nieuwe Leopold II-laan naar Casino-Kursaal en zeedijk. Onmiddellijke omgeving bestaat verder uit Mercatordok ten oosten en gerechtshof (Canadaplein) ten noorden.