Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 132453 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren bij poel

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Zwarte knotpopulieren bij een poel gelegen op een boerderijerf. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 31224 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 83 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf. Mogelijk versteende boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type, met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31499 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spaarpotweg 2 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse, lage bestanddelen rondom een deels met grint bedekt, deels met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit 1758.


ID: 132445 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren langs Stoppelweg

Stoppelweg (Poperinge)
Twee zwarte knotpopulieren markeren een perceelsgrens langs de Stoppelweg. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132446 | Landschappelijk element

Vier zwarte knotpopulieren in veekering

Trappistenweg (Poperinge)
Een knotbomenrij van zwarte populier staat in een veekering. Op het moment van de inventarisatie stonden er 4 exemplaren met stammen die met klimop waren begroeid. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 132447 | Landschappelijk element

Drie zwarte knotpopulieren

Trappistenweg (Poperinge)
Knotbomenrij van drie zwaar ontwikkelde zwarte populieren bij een perceelrand langs de Trapistenweg. De knotbomen staan bij of in een recente meidoornhaag en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 31508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Trappistenweg 42 (Poperinge)
Hoeve van het langgestrekte type met deels verhard erf; aan straatzijde afgezet door middel van haag, toegankelijk via hek. Moestuin achter het boerenhuis.


ID: 31243 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met huisweide

Vijfgemetenstraat 19 (Poperinge)
Hoevetje uit de 19de eeuw, omgeven met een doornhaag en een rij knotpopulieren. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf.


ID: 31242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijfgemetenstraat 2 (Poperinge)
Hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gelegen nabij de straat. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een met gras begroeid en deels met grint bedekt erf.


ID: 31383 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamertingseweg 31 (Poperinge)
Aan de straat gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen nagenoeg U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf, met een boerenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw.