Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 86080 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.


ID: 71931 | Bouwkundig element

School van de zusters van het Heilig Graf

Kloosterstraat 14 (Kinrooi)
In 1879 beginnen de zusters van het Heilig Graf van Bilzen met een school en klooster in Kinrooi, met de bedoeling er katholiek onderwijs te verschaffen.


ID: 73192 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhof

Venlosesteenweg 95 (Kinrooi)
Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1905 naar ontwerp van M. Christiaens (Tongeren) ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


ID: 73161 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Vroenhof 5 (Kinrooi)
De neoromaanse pseudo-basiliek, oorspronkelijk een éénbeukige kerk van 1839, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1845, vervangt een oudere kerk, die zich op de plaats van het oude kerkhof in de Pastorijstraat bevond.


ID: 88667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus met kerkhof

Weertersteenweg (Kinrooi)
De huidige, neoromaanse pseudokruisbasiliek werd aan de Weertersteenweg gebouwd in 1860-72 naar ontwerp van H. Jaminé en in 1933 vergroot door middel van een soort centraalbouw en een sacristie. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


ID: 88669 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van het Heilig Hart van Maria

Weertersteenweg 363 (Kinrooi)
Gebouwd in 1897. U-vormig complex, de centrale vleugel diende als klooster, de twee zijvleugels als leslokalen, kapel en slaapzaal, naar het voorbeeld van het moederklooster te Hannuit.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 28383 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herpelgem

Avelgemstraat 6 (Kluisbergen)
Recent gerestaureerd complex gebouwen rondom binnenplaats. Tot voor kort ten oosten van het complex, brouwerij gebouwd in 1897 en gesloopt in 1991 en vervangen door autobergplaats. Ten westen, bijgebouwen rondom een tweede binnentuin en ten noorden deels bewaarde vierkante omgrachting van een ouder kasteel of hoeve, heden een aangelegde tuin met onder meer een interessante oude lovergang.


ID: 28390 | Bouwkundig element

Kloostergebouw

De Pacht 2 (Kluisbergen)
Kloostergebouw bij de Vrije School Ruien uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruiter.


ID: 28394 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Grote Herreweg (Kluisbergen)
Huidige kerk opgericht in 1862-67 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny en ingewijd op 8 juni 1868 door Monseignieur Bracq, bisschop van Gent. Herstellingswerken in 1967-68 onder leiding van architect A. Mas.