Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 17537 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Altena

Burchtstraat 11, 61 (Kruibeke)
In 1594 opgetrokken waterburcht ter vervanging van het tien jaar vroeger afgestookt kasteel. Tot 1850 onafgebroken in het bezit van de familie Lanfranchie. Bak- en zandstenen gebouw op zandstenen sokkel, en twee bouwlaag onder leien bedakingen, met omgevend park.


ID: 17603 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Daalstraat 72 (Kruibeke)
Open hoeve met woonhuis en moderne stallen. Voorerf gebruikt als moestuin. Woonhuis van 1647; aanpassing van de venster- en deuropeningen in de 19de eeuw.


ID: 17605 | Bouwkundig element

Donckerhoeve

Donkerstraat 2 (Kruibeke)
Hoeve bestaande uit 19de-eeuws woonhuis en schuur; voorerf gebruikt als moestuin.


ID: 17549 | Bouwkundig element

Hoeve

Hondenstraat 20 (Kruibeke)
Hoeve met woonhuis en ten noordwesten ervan dwarsschuur. Woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak voorzien van een dakvenster met een deels als moestuin in gebruik zijnd voorerf.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


ID: 17652 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie ontworpen door K. Nissens met tuin

Kruibekestraat 2 (Kruibeke)
Rechthoekig bakstenen gebouw met omringende tuin in 1905-06 gebouwd naar ontwerp van architect K. Nissens, ter vervanging van haar voorgangster van 1745 en staande op het sinds de 10de eeuw door de pastorie ingenomen pand. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken met licht vooruitspringende middentravee voorzien van rechthoekige deur in een spitsboognis met tussendorpel op consooltjes en een heiligenbeeldje van Heilige Petrus in tweedelig bovenlicht.


ID: 43937 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dijkstraat 12 (Kruisem)
Tegen de dijk aanleunend huisje met voorliggende moestuin, drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder golfplaten zadeldak, naar verluidt daterend van circa 1930.


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 74491 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrus en Urbanusparochie met tuin

Huiseplein 14 (Kruisem)
Alleenstaand gebouw met aansluitende tuin uit 1853 met in L-vorm aangebouwd voormalig koetshuis, verbouwd tot garage, met gekasseid voorpleintje, oorspronkelijk onmiddellijk palend aan het kerkhof.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.