Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93247 resultaten


ID: 15846 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 34 (Alveringem)
Kleinschalige, aan de straat gelegen dorpswoning, inspringend ten opzichte van de overige bebouwing. Tuin, afgezet met sparren en gesmeed ijzeren hek, rechts van het huis. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw (?).


ID: 15847 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nieuwstraat 40 (Alveringem)
Zichtbepalend dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Lijstgevel van gele baksteen op arduinen sokkel met blinde, rechthoekige keldergaten.


ID: 16369 | Bouwkundig element

Bamburgerhoeve

Noord-Ossenaarstraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde (rest van wal ten westen van boerenhuis) meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf; geasfalteerde, met doornhaag en populieren omzoomde oprit, links vertrekkend van 19de-eeuwse veldkapel: geel bakstenen, verankerd gebouwtje onder zadeldak.


ID: 16370 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof de Fockewerve

Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, omgeven door een met bomen omzoomde sloot. Ten noorden omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. Losse hoevegebouwen, bereikbaar ten zuiden via bakstenen brug, gemarkeerd door vierkante hekpijlers. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis met opkamer, gedateerd 1706, aangepast in de 20ste eeuw. Ten westen van het erf, monumentale dwarsschuur met vermoedelijk 17de-eeuws-uitzicht, maar mogelijk oudere kern. Toegangsweg met wegkapel en linde. Onverharde voetweg ten oosten.


ID: 132448 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Notelaarstraat (Alveringem)
Langs de Oostsluisbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 16147 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Notelaarstraat 16 (Alveringem)
Langgestrekt hoevetje, bereikbaar via een met knotwilgen afgezoomde oprit, midden weilanden, in de nabijheid van enkele boerenarbeidershuisjes en een nog deels omwalde 19de-eeuwse hoeve. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Tegen de westelijke zijgevel aanleunend stalgebouw.


ID: 16103 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.


ID: 200642 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Oeren

Oerenstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd rond de zestiende-eeuwse, laatgotische kerk van Oeren. Aan toegangszijde is er een omheiningsmuur uit gele baksteen met gesmeed ijzeren traliewerk en een toegangspoort. De graven zijn aangelegd in dubbele rijen.


ID: 15848 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Oerenstraat 15 (Alveringem)
Alleenstaande arbeiderswoning aanleunend bij het langgestrekte type van woonhuis met links dwarsschuurtje, uit de 19de eeuw.


ID: 15849 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oerenstraat 16 (Alveringem)
Nog deels omwalde (rest van een met knotwilgen omzoomde wal ten noorden en ten westen van huis) hoeve met losse bestanddelen, midden poldervlakte. Boerenhuis met voorliggend bakhuis en siertuintje op terp; nutsgebouwen gegroepeerd rondom verhard neerhof met vaalt. Ten noordwesten van erf, boerenhuis van links twee traveeën van lager woongedeelte + drie traveeën + twee traveeën van rechts gelegen opkamer en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Oostelijke begrenzing van neerhof gevormd door stalgebouw. Ten zuiden, versteend bakhuis.