Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 1830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.


ID: 1815 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Volksstraat 55 (Willebroek)
Neogotische kerk naar ontwerp van L. Blomme van 1898; iets achteruit springend en ten opzichte van de rooilijn schuin ingeplant tussen lintbebouwing.


ID: 205510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.


ID: 205839 | Bouwkundig element

Burgerhuis en kruidenierswinkel

Bruggestraat 12 (Wingene)
Burgerhuis en voormalige kruidenierswinkel gedateerd met jaarankers 1910. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee trapgeveltoppen. Verankerde (sierankers) roodbakstenen gevel verticaal geleed door middel van rondbogige traveenissen, waarvan twee uitlopend in een trapgeveltop. Bewaarde ramen met T-indeling en vaste ramen ingevuld met groen glas-in-loodpanelen, paneeldeuren.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 205667 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Pastoor Termotestraat 5 (Wingene)
Neogotisch diephuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens kadasteronderzoek gebouwd in 1869. Bakstenen trapgevel met rechthoekige muuropeningen gevat in een spitsboognis met driepas in het boogveld. Behouden vensterschrijnwerk en voetenschraper.


ID: 14420 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jan Moonsstraat 23 (Wommelgem)
Recent huisje in neogotische stijl.


ID: 14443 | Bouwkundig element

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)
Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.


ID: 28127 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Boskant (Wortegem-Petegem)
Kapel van 1878, opgetrokken door de heer Delbeke als dank voor de genezing van zijn kind, grootser heropgebouwd in 1886. Neogotische kapel in bepleisterde baksteenbouw met sierankers en schijnvoegen op vooruitspringende plint; zadeldak met klokkenstoeltje bekroond met ijzeren kruis; bedevaartsoord.