2944 resultaten
ID: 56648 | Bouwkundig element
Kruishofstraat 2 (Oostende)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen van de eerste helft van de 19de eeuw. Semigesloten hoeve met witgekalkte verankerde bakstenen bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken, opgesteld rondom rechthoekig verhard erf met mestvaalt.
ID: 56649 | Bouwkundig element
Leemstraat 1 (Oostende)
Hoeve met losse lage 19de-eeuwse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken, met zijpuntgevels met schouderstukken, aandak en vlechtingen. Erftoegang ten zuiden via ijzeren hek met bakstenen pijlers. Ten westen van het erf boerenhuis, ten oosten dubbele dwarsschuur met aansluitende stal, en ten zuiden aan de straat bijgebouw.
ID: 56493 | Bouwkundig element
Prinsenlaan 24 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "L’ESCALE" zie opschrift boven deur, gedateerd 1930 onder de kroonlijst en gesigneerd "A. DUJARDIN ARCHITECTE" (Luik) en " A. GELDHOF E/V ENTREPRENEUR" (Oostende) in de plint. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.
ID: 56585 | Bouwkundig element
Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Resterende vierkante westtoren, zogenaamd de "Peperbusse", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de huidige Sint-Petrus- en Pauluskerk, ten oosten van de Sint-Pietersstraat en ten noorden van het Léandre Vilainplein. De toren, meer bepaald de onderbouw, kan beschouwd worden als het oudste gebouw van de stad en als enige getuige van de tijd van vóór het Beleg van Oostende in 1601-1604.
ID: 56666 | Bouwkundig element
Steensedijk 403 (Oostende)
Historische hoeve "Hooge Barriere", recente naamgeving naar de vroegere herberg annex tolhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op de hoek Steensedijk/ Torhoutsesteenweg. Hoeve aangeduid op een rolkaart van 1760, op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op de 18de-eeuwse kaarten bestaat de hoeve uit drie volumes, waarvan twee in elkaars verlengde en een derde ervoor (nok evenwijdig met andere gebouwen).
ID: 56668 | Bouwkundig element
Stenedorpstraat 1 (Oostende)
Gelegen aan het noordwestelijk einde van de dorpskom.
ID: 56679 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 556 (Oostende)
Villa en bijhorende loodsen uit het interbellum, met art-deco-inslag, gebouwd voor de wijnhandelaars "Vandermeulen Frères Oostende" (zie opschriften gevel en dak van loodsen). Toegang via hek tussen bakstenen pijlers op witgeschilderde basis; afzonderlijk voetgangerspoortje met hek voor voetgangers.
ID: 56638 | Bouwkundig element
Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.
ID: 36622 | Bouwkundig element
Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.
ID: 36693 | Bouwkundig element
Diepestraat 20 (Oosterzele)
Hoeve met in U-vorm opgestelde aaneensluitende gebouwen en ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naast een aan de straat palende dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak, deels uit oud metselwerk en vier rijen luchtspleten in de zijpuntgevel. Boerenwoning, in oorsprong mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.