2019 resultaten
ID: 33121 | Bouwkundig element
Geluveldplaats (Zonnebeke)
Georiënteerd bedehuis te midden van grastuin ter hoogte van het vroegere kerkhof, aan de noordzijde dubbele rij Japanse kerselaars en haag. Kerk in 1924 heropgebouwd in de trant van het vooroorlogse naar ontwerp van architect J. Coomans. Ten zuiden van de kerk, arduinen grafsteen van 1900, en dito oorlogsgedenkteken met bronzen buste van Koning Albert ter nagedachtenis van de militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Ten noordoosten, omhaagd kerkhof op grond van het kasteeldomein .
ID: 33029 | Bouwkundig element
Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.
ID: 33084 | Bouwkundig element
Kerkplein (Zonnebeke)
Georiënteerde, driebeukige, neogotische hallenkerk met verhoogde middenbeuk in 1922-1925 opgetrokken ter vervanging van een laatgotische hallenkerk, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield. Behoudens enkele wijzigingen werd de kerk naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwd.
ID: 33049 | Bouwkundig element
Langemarkstraat 1 (Zonnebeke)
Sint-Lucasschool, gebouwd in 1920-'22 op initiatief van de toenmalige pastoor G. Lammens, pionier van de wederopbouw te Zonnebeke. Bakstenen neogotisch hoekgebouw van één à twee bouwlagen onder zadel- of plat dak, waarvan de trapgevels en het hoektorentje herinneren aan het vooroorlogse gemeentehuis. Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 33171 | Bouwkundig element
Passendaleplaats (Zonnebeke)
Opvallende neoromaanse kerk met omringend kerkhof, wederopbouw uit 1920 van de verwoeste kerk uit 1904 naar ontwerp van architect Alfons De Pauw. Driebeukig bedehuis met basilicale opstand met toren op zuidoostzijde.
ID: 33211 | Bouwkundig element
Zandvoordeplaats (Zonnebeke)
Parochiekerk, gelegen middenin een omhaagd kerkhof met graftekens; achterliggend wetland. Neogotische kerk met oosttoren en westkoor, volgens basilicale aanleg heropgebouwd in 1924 ter vervanging van het neoclassicistische 19de-eeuws bedehuis met ingebouwde oudere westtoren die waarschijnlijk hoorde tot het eerste eind 17de-eeuws bedehuis.
ID: 300994 | Bouwkundig element
Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.
ID: 9705 | Bouwkundig element
Baron Idès della Failleplein (Zottegem)
Neoclassicistische kerk, in 1858-63 gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde toren, een driebeukig schip van vijf traveeën van verschillende breedte en een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting, tussen twee lage sacristieën.
ID: 300929 | Bouwkundig element
Beugelstraat, Kerkhofstraat, Molenhoek, Pastoriestraat, Rijkestraat, Strijpenplein (Zottegem)
De parochiekerk Sint-Andries wordt omgeven door een ommuurd kerkhof. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich onder meer de pastorie met pastorietuin. De parochiekerk is gelegen aan een samenloop van straten: Beugelstraat, Molenhoek, Pastoriestraat en Sint-Andriessteenweg.
ID: 300933 | Bouwkundig element
Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.