Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 24179 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molenstraat 4 (Moorslede)
Hoeve, naar verluidt van 1921-1922. Wederopbouw met regionalistische inslag.


ID: 24069 | Bouwkundig element

Pastorie

Moorsledestraat 4 (Moorslede)
Pastorie met voortuintje afgezet door gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen bekroning. Heropgebouwd in 1921 naar ontwerp van architect A. Latte. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met aandaken; links, aanpalende, lagere vleugel. Aansluitende deels ommuurde tuin.


ID: 24190 | Bouwkundig element

Herenhuis naar ontwerp van O. Francotte

Pater Lievensstraat 15 (Moorslede)
Vrijstaand herenhuis van 1920, naar ontwerp van Oscar Francotte (Brussel). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), twee dakkapellen onder schilddakje (leien). Gele baksteenbouw op natuurstenen plint (bossage en arduin).


ID: 24087 | Bouwkundig element

Eclectisch landhuis

Plaats 41 (Moorslede)
Eclectisch gebouw met verwerking van een aantal neorococo en neoclassicistische ornamenten. Nagenoeg vierkante plattegrond; drie traveeën breed bordes met arduinen balusterleuning. Dieperin gelegen landhuis middenin beboomd park; oorspronkelijk ten noorden begrensd door de Heulebeek. Ten zuiden begrinte oprit rond cirkelvormig grasperk, aan de straatzijde gemarkeerd door middel van stenen hekpijlers. Landhuis van na de Eerste Wereldoorlog, op inspringende rooilijn, ter vervanging van het zogenaamd "Witte huis".


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 13582 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Varent

Ter Varentstraat 59 (Mortsel)
Dubbelhuis met acht traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak, met kern uit begin 16de eeuw.


ID: 38676 | Bouwkundig element

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.


ID: 38543 | Bouwkundig element

Hoeve

Beenstraat 2 (Nazareth)
Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen. Heden nog sporen van een haast vierkante omwalling met toegangshek. IJzeren hek aan geschilderde gemetste hekpijlers met bolbekroning. Van de gebouwen bleef alleen het schuur- en stalgedeelte bewaard.


ID: 38556 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Deinzestraat 12 (Nazareth)
Burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren afsluiting en hek, geflankeerd door dienstgebouwen met één bouwlaag. Woonhuis naar verluidt met oudere kern, circa 1910 aangepast en voorzien van een gecementeerd parement met neoclassicistische ornamenten.


ID: 38558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 41 (Nazareth)
Hoevetje met losse bestanddelen met woonhuis ten westen, wagenhuis met aangebouwde garage ten noorden en schuur ten oosten van het met gras begroeide erf. Verhard toegangspad vanaf het ijzeren hek met gemetste gewitte hekpijlers. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, daterend van circa 1800.