Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2945 resultaten


ID: 36851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa 'Pierre Blanche' met park

Van Thorenburghlaan 13 (Oosterzele)
Originele en pittoreske villa van circa 1900, aansluitend bij de Engelse landhuisstijl en Normandische vakwerkbouw, in een aangelegd park. Toegangshek aan twee monumentale geblokte natuurstenen hekpijlers verzwaard door pilasters en bekroond door frontonnetjes en een siervaas.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.


ID: 36731 | Bouwkundig element

Herenhuis

Walzegem 34 (Oosterzele)
Herenhuis met afzonderlijke bijgebouwen in een grote ommuurde tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts: lage bijbouw van één bouwlaag en drie venstertraveeën, met deels beraapte zijgevel. Gewit ijzeren toegangshek tussen ronde bakstenen hekpijlers en gelijkaardig voetgangershek middenin, tegenover de woning, tussen ijzeren pijlertjes en afsluiting op gemetste voet.


ID: 36794 | Bouwkundig element

Hekpijler

Watermolenstraat 11 (Oosterzele)
Hoeve met vernieuwd woonhuis, alleen vermeldenswaardig omwille van een bewaarde hekpijler met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met volks en decoratief uitgewerkt smeedijzeren hekje.


ID: 36733 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Yshoute 10 (Oosterzele)
IJzeren toegangshek tussen de gevelhoek en de zware gewitte hekpijler. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Open mestvaalt. Ten noorden, bedrijfsvleugel met zadeldak met centrale poort met doorrit geflankeerd door paardenstallen, een ovenkot en een dwarsschuur. Lange bakstenen bedrijfsvleugel aan de zuidzijde onder schilddak met koestallen, aardappelkelder, rechthoekige doorrit en dwarsschuur.


ID: 87841 | Bouwkundig element

Hoeve

Boudewijnlaan 57 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning met kleine stal en boomgaard, daterend uit de 18de eeuw en mogelijk gebouwd in opdracht van de kasteeleigenaars van het kasteel Schoonhove.


ID: 87843 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudewijnlaan 75 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in de 18de eeuw, voorheen de kasteelhoeve van het ten noorden gelegen kasteel Schoonhove. Relicten van de omwalling met elzenhakhout.


ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.


ID: 87845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Breidels

Breidels 1 (Oostkamp)
Kasteeldomein gelegen in een bosrijke omgeving. De bouw van het vrij imposant, symmetrisch opgebouwd Lodewijk XV-kasteel, naar ontwerp van de Brusselse architect Octave Flanneau, is afgerond in 1924. Samenstel van verschillende volumes, opgetrokken in natuursteen en elk afgedekt door een leien mansardedak. Een dreef met aan weerszijden een dubbele bomenrij vormt de toegang tot het kasteel. Vlakbij het kasteel liggen enkele geometrische bloem- en grasperkjes typisch voor de Franse parkaanleg. Aan straatkant twee neogotische arduinen pijlers met ingewerkte wapenschilden.


ID: 87867 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Ede

Edestraat 2 (Oostkamp)
In hoofdzaak 19de-eeuwse, imposante hoeve toegankelijk via een erfoprit tussen twee bakstenen pijlers. Onverharde erfoprit afgezet door betonnen paaltjes; deels met betonplaten verhard gedeelte voor het boerenhuis en de schuur. Dwars op het boerenhuis georiënteerde stallen, mogelijk daterend uit de 17de-18de eeuw, doch aangepast qua openingen in de 20ste eeuw.