3539 resultaten
ID: 47974 | Bouwkundig element
Molenstraat 8 (Laarne)
Neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1842 met goed herkenbare behouden oorspronkelijke structuur, indeling en globaal voorkomen. Rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën breed in typisch 19de-eeuwse landschapstuin. Mariakapel naar oorsprong, stijl en inplanting één geheel vormend met het herenhuis. .
ID: 58181 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nerenweg 1 (Laarne)
Alleenstaand groot herenhuis uit het begin van de 19de eeuw opgetrokken in vroege neoclassicistische stijl. Langgerekt rechthoekig volume met twee bouwlagen onder pannen schilddak met op beide nokeinden geplaatste schoorstenen en elegante houten dakkapelletjes. Wellicht 19de-eeuwse, kleine ijskelder achter in de tuin onder een beboomde heuvel met tuinpad.
ID: 58197 | Bouwkundig element
Schriekstraat 70 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen op beboomd erf met bijhorende vroegere moestuin en grote achterliggende boomgaard. Boerenhuis beschermd als monument en omgeving als dorpsgezicht. Uitzonderlijk groot en lang rechthoekig boerenhuis van acht traveeën onder hoog zadeldak, in deuromlijsting gedateerd 1732.
ID: 58200 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vaartstraat 10, 10A (Laarne)
Alleenstaand herenhuis van 1870 in neoclassicistische stijl met het karakter en de typologie van een statige grote villa in een uitgestrekte tuin met de allures van een kasteelpark. Het koetshuis met paardenstallen werd gelijktijdig naast het kasteel opgericht.
ID: 135343 | Landschappelijk geheel
Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Het kasteel van Hocht en Hochterbampd zijn - enigszins geïsoleerd - gelegen nabij de Maas. Begin 19de eeuw werd hier parallel met de Maas de Zuid-Willemsvaart getrokken, in de jaren 1930 volgde de aanleg van het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen. De smalle sluis van Neerharen oogt spectaculair gezien het hoogteverschil van bijna 10 m. Het kasteel van Hocht is in oorsprong een abdij, eind 12de eeuw gesticht door de heren van Pietersheim. De omgeving van de abdij-, nu kasteelsite, wordt ingenomen door akkers, (laagstam)boomgaarden en enkele weiden, hier en daar afgelijnd door bomengordels. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt de uiterwaard Hochterbampd waarvan de naam verwijst naar de beemden (vochtige weilanden) van het voormalige Hocht. Delen van het gebied zijn laag gelegen zodat ze regelmatig overstromen bij hoogwater van de Maas.
ID: 872 | Bouwkundig element
Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.
ID: 924 | Bouwkundig element
Kewithstraat 57 (Lanaken)
Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht.
ID: 911 | Bouwkundig element
Kluisstraat 14, 20-22 (Lanaken)
De dorpswoning en de hoevegebouwen vormde oorspronkelijk een gesloten complex, waarschijnlijk een grote hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Thans in verschillende woningen onderverdeeld. De kern dateert waarschijnlijk uit 17de eeuw. In eerste helft van de 19de eeuw gebeurde een eerste splitsing.
ID: 895 | Bouwkundig element
Koning Albertlaan 255, Waterstraat 54 (Lanaken)
Restanten van middeleeuwse waterburcht naast vroeg 20ste-eeuws landhuis.
ID: 874 | Bouwkundig element
Koning Albertlaan 58 (Lanaken)
Bakstenen gebouw in neotraditionele stijl. In het omringend park bevinden zich enkele oude bomen, onder meer beuken en eiken.