2457 resultaten
ID: 86578 | Bouwkundig element
Dentergemstraat 18 (Tielt)
Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het Goed te Karels. In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden volledig gecementeerd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Bekronend natuurstenen topkruisje. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel.
ID: 90018 | Bouwkundig element
Elbestraat (Tielt)
De bouw van de kapel wordt in 1878 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan tien jaar ervoor is uitgevoerd. De kapel is opgericht in de zuidwestelijke hoek van het erf van het "Goed Ter Lucht". Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte Vlaamse pannen), voorheen met gecementeerde en decoratief geschilderde voorgevel en oculus in top. Voorgevel met licht uitkragende schouderstukken en spitsbogig uitgewerkte top bekroond door ijzeren kruis.
ID: 86598 | Bouwkundig element
Euromarktlaan (Tielt)
Gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner Gerard Vande Weghe en uitgevoerd onder aannemer Antoon Braet. Roodbakstenen kapel onder spits zadeldak. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO 1944".
ID: 86612 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat (Tielt)
Neogotisch kapelletje gelegen aan oostzijde van de toegang tot het achterliggende domein van nummer 115. Deels omhaagd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Puntgevel op schouderstukken met natuurstenen dek- en kraagstenen. Spitsboogvensters in zijgevels. Natuurstenen trede.
ID: 90031 | Bouwkundig element
Gentstraat (Tielt)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom, ook "kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smerten" of "Dendauws kapelle" genoemd. Volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Veldekenshoek" in opdracht van landbouwster Aemilia Pauwels. Bakstenen kapel met baksteenfries onder zadeldak. Interieur met neogotisch altaar met tabernakel in houtsnijwerk.
ID: 90034 | Bouwkundig element
Gentstraat (Tielt)
De bouw van de kapel wordt in 1903 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan zeven jaar voordien is gebeurd. Bouwheren zijn wellicht de toenmalige eigenaars van de Herentmolen, de weduwe en de kinderen van Lodewijk Vermeulen-Loncke, olieslager uit Ingelmunster.
ID: 90042 | Bouwkundig element
Groenstraat (Tielt)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.
ID: 90044 | Bouwkundig element
Haandeput (Tielt)
Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, in de volksmond "Hollebekes kapel" genoemd, volgens de literatuur gebouwd in 1873, volgens het kadaster reeds in 1860 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Carolus Maes en pas in 1886 geregistreerd.
ID: 90045 | Bouwkundig element
Heirentstraat (Tielt)
Kapel in de volksmond "Goemaeres kapel" genoemd, volgens kadaster circa 1860 gebouwd, doch pas in 1907 geregistreerd. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. De kapel bevindt zich in verwaarloosde toestand.
ID: 86675 | Bouwkundig element
Hulstplein (Tielt)
Sint-Antoniuskapel, gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de "v.z.w. Damen der Heilige Familie" aan de noordwestelijke hoek van de voorbouw van het Heilige Familie-Instituut (zie nummer 32), met geplaveid toegangspad tussen aanplantingen. Bakstenen kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Grote puntgevel aan oostzijde op schouderstukken en uitlopend op steunberen; natuurstenen dekstenen. Rondboognis in top waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren.