Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 30609 | Bouwkundig element

Hoeve Talana Farm

Diksmuidseweg 255 (Ieper)
Britse benaming stammend uit de Eerste Wereldoorlog, zie gelijknamig Brits militair kerkhof in de omgeving. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem).


ID: 44045 | Bouwkundig element

Hoeve en maalderij 't Stampkot

Diksmuidseweg 515 (Ieper)
"'t Stampkot", zie gevelsteen boven deur. Benaming verwijzend naar voormalige olieslagmolen aan Stampkotstraat.


ID: 30819 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

du Parcwijk 1-11, 25, 1A (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode bakstenen, onder zadeldak met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, gegroepeerd rondom een deels begrint erf met vaalt en bloementuintje links voor het boerenhuis.


ID: 30695 | Bouwkundig element

Hoeve De Heerlijkheid

Elzendammestraat 2 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; oorspronkelijk omwald zie depressie; onmiddellijke omgeving afgezoomd met populieren en knotwilgen. Ten zuiden, boomgaard afgezet met doornhaag. Ten zuiden, geasfalteerde erfoprit; erftoegang gemarkeerd door middel van hek tussen twee linden.


ID: 30697 | Bouwkundig element

Hoeve Ganzenhof

Gasthuisstraat 9 (Ieper)
Ten noorden van de Ganzebeek gelegen deels bewaarde hoeve met losse bakstenen bestanddelen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder overstekende zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf. Ten noorden, boerenhuis met oude 18de-eeuwse kern, vermoedelijk versteende vakwerkbouw.


ID: 30670 | Bouwkundig element

Hoeve Capronshof

Groenejagerstraat 11 (Ieper)
Hoeve geschonken aan het Weldadigheidsbureel van de stad Ieper zie opschrift Gift, J. Capron - 1897, op gevelsteen in linker zijgevel van boerenhuis. Volgens oude kaarten, in de 18de en 19de eeuw volledig omwalde hoeve.


ID: 30671 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenejagerstraat 14 (Ieper)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand op modillons, L-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met vaaltput en siertuin. Omringende weilanden.


ID: 308163 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Goed der Hoge Zieken

Groenestraat 39 (Ieper)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, Goed der Hoge Zieken genoemd als verwijzing naar laatmiddeleeuwse leprozerie. Bij de wederopbouw werd de oude hoevelocatie ten noordwesten van de kerk van Sint-Jan verlaten voor een inplanting dichter bij de Groenestraat. De vooroorlogse site met nog een bewaard stuk walgracht en de heropgebouwde hoeve zijn omgeven door weide- en akkerlandpercelen. Vanaf de straat biedt een weide met knotbomen een zicht op de beeldbepalende wederopbouwhoeve. De vrijstaande gebouwen onder pannen zadeldaken zijn in U-vorm rondom het deels gekasseide erf opgesteld. De boerenwoning is met de representatieve gevel met getrapte dakvensters naar de straat gericht. Tegenover de L-vormige stallen bevindt zich de schuur met wagenhuis. De cichorei-ast is geïsoleerd ingeplant. De eenvoudige regionalistische baksteenarchitectuur wordt gecombineerd met het gebruik van beton. Het rood-witte geschilderde houtwerk is kenmerkend voor de hoeves van de Burgerlijke Godshuizen.


ID: 30672 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hallebaststraat 2 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen.


ID: 30792 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazewindstraat 20 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, L-vormige opstelling van boerenhuis en schuurvleugel, respectievelijk ten noordwesten en ten zuidwesten van een geasfalteerd erf; erfoprit ten westen.