Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 38569 | Bouwkundig element

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16 (Nazareth)
Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878, ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38591 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Kortrijkseheerweg 32 (Nazareth)
Molenaarswoning bij de vroegere houten korenwindmolen Oudemolen, eigendom van de heren van Nazareth, volgens archiefstukken reeds verpacht in de 15de eeuw en verdwenen na de Eerste Wereldoorlog. Bakstenen dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voortuintje afgesloten door ijzeren hek aan dito pijlers, erf en dienstgebouwen, afgesloten met groter hek aan bakstenen pijlers en bakstenen afsluiting.


ID: 38592 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarswoning

Kortrijkseheerweg 34 (Nazareth)
Gerenoveerd hoevecomplex met semigesloten aanleg. Heden in U-vorm aangelegde gebouwen met centraal binnenerf en ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers aan de straatzijde. Sporen van de 18de-eeuwse oude kern van het woonhuis zichtbaar.


ID: 38682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuw Kasteel

Steenweg 2 (Nazareth)
Kasteeldomein Sparrenhove met neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond met ten zuiden de voormalige koetshuizen, gebouwd in 1864 door baron Theodore de Pelichy. IJzeren toegangshek tussen arduinen zuilen in de noordoosthoek van het park. Blokvormig kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint onder schilddak met haast identieke bepleisterde en geschilderde voor- en achtergevel gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton en voorafgegaan door een arduinen trap van zes treden.


ID: 38686 | Bouwkundig element

Landhuis Kasteel

Steenweg 91 (Nazareth)
Achterin gelegen landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw. Bewaarde oude kern, vermoedelijk uit de 17de eeuw, in traditionele bak- en zandsteenbouw met aangebouwde traptoren. Circa 1850 kreeg het gebouw vermoedelijk zijn huidige vorm met drie bouwlagen en bepleisterd parement doorbroken door rechthoekige vensters op arduinen dorpels. Grote tuin met beukendreef leidend naar de Steenweg. Imposant toegangshek en muur met ijzeren hek in de as van het huis.


ID: 38633 | Bouwkundig element

Hoeve Vertruynengoed en hoeve Blauw Huis

Sticheldreef 5-6 (Nazareth)
Binnen de nu grotendeels gedempte omwalling gelegen gebouwen bestaande uit twee complexen: ten noorden, de herenhoeve, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, met imposant gebouw met twee bouwlagen met ertegenover de grote schuur en stallen en ten zuiden het neerhof met schuin ingeplante bedrijfsgebouwen, afsluitingsmuur met bakstenen hekpijlers met bekronend bolornament en ijzeren toegangshek van het neerhof.


ID: 38710 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen

Zandstraat 12 (Nazareth)
Brouwerswoning met stokerij en brouwerijgebouwen van de familie Colbrandt in de eerste helft van de 19de eeuw. Imposant ensemble van gebouwen binnen een ommuurde tuin met centraal ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers met dekplaat en bolornament. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1803. Wagenhuis van de brouwerij, van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 16582 | Bouwkundig element

Staats Middelbare Hoofdschool

Arsenaalstraat 22, Luitenant Calbergstraat 16-18, Schoolstraat 19-21 (Nieuwpoort)
Schoolgebouw op grosso modo U-vormig grondplan in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect L. Reynvoet, gedateerd Anno 1923 door middel van gevelsteen. Lage noordvleugel tussen inspringende en schuin geplaatste poortgebouwtjes. Analoge oost- en westvleugel van twee bouwlagen, respectievelijk met aanpalende en afzonderlijke onderwijzerswoning.