2945 resultaten
ID: 87877 | Bouwkundig element
Erkegemstraat 104 (Oostkamp)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een onverhard erf, toegankelijk via een lange oprijlaan die wordt afgesloten door een hekken tussen twee slanke pijlers. Het erf wordt aan noordoostzijde afgebakend door het originele woonhuis.
ID: 87873 | Bouwkundig element
Erkegemstraat 55 (Oostkamp)
Kleine 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse, in mekaars verlengde gelegen bestanddelen. Deels met gras begroeid erf toegankelijk via een voetgangersdoorgang tussen twee slanke, wit beschilderde pijlers met een roodgeschilderde bolbekroning. Ten noordoosten aanpalend, begraasd perceel met twee fruitbomen.
ID: 87884 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Reeds in de tweede helft van de 17de eeuw wordt op deze locatie een buitengoed vermeld. Vrij imposant verankerd, bakstenen volume onder gemansardeerd schilddak. Voormalige schaapsstallen, gebouwd in 1936-1937 naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn, die op dat ogenblik ook het kasteel restaureerde. In het kasteeldomein ligt een restant van een voormalige moestuin, boomgaard en verschillende kleine stallen en bergingen. Tevens bewaarde serre, gebouwd in 1936. Parkaanleg met kenmerken van 19de of vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met resterende parkvijver en vervallen brug. Vervaagde centrale dreef naar het centrum van Oostkamp beplant met lindebomen.
ID: 87893 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Oostkamp)
In oorsprong romaanse kerk, doch in de loop van de tijd grondig verbouwd en heden met hoofdzakelijk neogotisch uitzicht. Ten oosten en deels ten zuiden van de kerk is een neogotisch hekken bewaard tussen arduinen pijlers; aan zuidzijde een ingang tussen verjongende pijlers met bekronende smeedijzeren lantaarns.
ID: 87898 | Bouwkundig element
Gevaartsestraat 79 (Oostkamp)
Hoeve met vrij statig boerenhuis in het noordoosten en ten noordwesten ervan een langwerpig schuur/stalvolume. Het geheel vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Oprit met hekken tussen twee pijlers, geflankeerd door twee knotlinden.
ID: 88168 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groenstraat 28 (Oostkamp)
Roodgeschilderde opengewerkte metalen pijler op een betonnen voet als steun voor een dito hekken. Erachter staat een lindeboom, wellicht aangeplant als welkomstboom.
ID: 87907 | Bouwkundig element
Hertsbergsestraat 52 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rondom een met gras begroeid erf en toegankelijk aan de straatkant tussen twee bakstenen pijlers ten noordwesten gelegen van het woonhuis. Aan de straatkant ligt, georiënteerd naar het erf, het lange boerenhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal. Ten zuidoosten van het huis situeert zich de imposante schuur, die later deels is verbouwd tot stal. Ten westen van het huis ligt een vrijstaand stalgebouw met ten westen ervan een tweede stalgebouw en een bakhuis.
ID: 88177 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hillestraat 37-43 (Oostkamp)
Kasteeldomein, dat zeker opklimt tot het begin van de 18de eeuw, bestaande uit een kasteel in neorenaissancestijl van circa 1900, met een loodrecht er op geënte dreef, twee koetsgebouwen en drie hoeves. Parkaanleg met bewaarde kenmerken van een vroeg 20ste-eeuwse pittoresk-landschappelijke vormgeving naar ontwerp van Jules Buyssens met bewaarde elementen uit oudere fases, zoals de tot vijver getransformeerde oudere omwalling met grot en ijskelder. Met kettingpalen afgezette bowling green aan de voorzijde van het kasteel. Ten noorden van het kasteel ommuurde moestuin met vervallen broeikas en schuur.
ID: 88176 | Bouwkundig element
Hillestraat 39 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit twee dwars op de straat gerichte vleugels. Twee vierkante bakstenen pijlers met een arduinen dekblad aan de de erftoegang. Smal, gekasseid erfje. Links bevindt zich het begin 19de-eeuwse woonhuis met de ten noordoosten geïntegreerde stallen, rechts een tweede, langwerpige berging van 1889. Verankerde, ossenbloedrood geschilderde baksteenbouw onder zadeldaken.
ID: 88178 | Bouwkundig element
Hillestraat 43 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.