2943 resultaten
ID: 83682 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwstraat 17 (Nieuwpoort)
Deels vrijstaand hoekhuis met laag ommuurd voortuintje. Breedhuis met ongelijke travee-indeling van vijf + een travee en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak, uit het begin van de jaren 1920. Eclectische wederopbouwarchitectuur; variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Verhoogd risaliet met trapgevel, rechthoekige vensters verdiept in korf- en tudorboogomlijstingen met afzaat, getrapt dakvenster, geprofileerde schoorstenen met pilastertjes, zijtrapgevels, lagere linker zijtuitgevel met muurvlechtingen.
ID: 200838 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.
ID: 16603 | Bouwkundig element
Recollettenstraat 9, 9A (Nieuwpoort)
Na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw van het klooster naar ontwerp van architect A. Dankelman vanaf 1920 en inwijding van de kapel in 1921. Deels ommuurde kloostersite met bewaarde gebouwen langs de Recolettenstraat, namelijk de neogotische, bakstenen kapel van tien traveeën en het kloostergebouw van twee bouwlagen van negen traveeën onder zadeldaken een enkelhuis van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met bakstenen lijstgevels met eenvoudige varianten op de regionale Vlaamse-renaissancestijl.
ID: 9334 | Bouwkundig / Landschappelijk element
't Angereelstraat 104-106 (Ninove)
Het Hof ter Anghereel is sinds 1573 bekend als pachthoeve. De vermoedelijk oorspronkelijk gesloten hoeve heeft een U-vormige plattegrond met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een grote tuin met parkallure. Bij de hoeve bevindt zich een oorlogsmonument. Dubbelhuis van één bouwlaag, tien traveeën met drie centrale dakkapellen en dakruitertje; klokje van 1830.
ID: 9431 | Bouwkundig element
Beekstraat (Ninove)
De plattegrond ontvouwt een ingebouwde laatgotische westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën met zijbeuken uit de 18de eeuw en een smaller halfrond gesloten koor van een rechte travee geflankeerd door twee sacristieën uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de oudste delen; ommuurd gedesaffecteerd kerkhof met hek en classicistisch getinte arduinen hekpijlers uitlopend op siervaasbekroning aan de westzijde.
ID: 9433 | Bouwkundig element
Beekstraat 2 (Ninove)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een gebogen zadeldak met klokkenruiter links, uit begin 19de eeuw, ingeplant aan de straat met ommuurd voortuintje.
ID: 9190 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Biezenstraat 15-17 (Ninove)
Herenhuis in Lodewijk XV-stijl met classicistische inslag, gebouwd als pastorie onder abt F. Van der Eecken in 1757 met bijhorende tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak. Linker bijbouw ingericht als woonhuis; rechter bijbouw met blinde muur en Onze-Lieve-Vrouwebeeld in een neorenaissancenis.
ID: 9376 | Bouwkundig element
Edingsesteenweg (Ninove)
Gotische kerk verwoest door een brand van 1838. Huidige neoclassicistische kerk opgetrokken van 1838 tot 1842; integratie van behouden laatgotisch koor. De plattegrond ontplooit een deels ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën en een laatgotisch koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee latere sacristieën. Omringend kerkhof.
ID: 9378 | Bouwkundig element
Edingsesteenweg 370 (Ninove)
Herenhuis gelegen in een mooie beboomde en ommuurde tuin, aan de straatzijde afgesloten door lagere muur met hek en links ingangspoort met arduinen negblokken. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met ordonnantie uit de 19de eeuw.
ID: 9337 | Bouwkundig element
Eichemstraat 190 (Ninove)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat te midden een omringend kerkhof, is een zaalkerkje dat in zijn huidige vorm tot de 14de-15de eeuw teruggaat en waaraan in de 18de eeuw een pseudotransept werd toegevoegd. De kerk is voorzien van een klein kerkhof, omringd door een herbouwd bakstenen muurtje met ezelsrugafdekking.