20955 resultaten
ID: 210072 | Bouwkundig element
Halfuurdreef 28 (Zedelgem)
Toegankelijk via metalen hekken gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers met gepekte plint en piramidale bekroning. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1851 door dokter Antonius Herrebout uit Brugge.
ID: 209879 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 2 (Zedelgem)
Op de hoek met de Autobaan. Vrijstaande bakstenen villa, opgetrokken als directeurswoning horend bij het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe.
ID: 209884 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 23 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning mogelijk opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links een opkamer.
ID: 209885 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 24 (Zedelgem)
Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier. Statig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien). Symmetrisch uitgewerkte voorgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele en rode baksteen voor de segmentboogvormige ontlastingsbogen, hoekkettingen, doorlopende banden en geometrisch siermetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder blauwhardstenen lateien waarboven de boogvelden zijn versierd met groen- en geelgeglazuurde tegels in dambordpatroon. Geblokte ontlastingsbogen met diamantkop als sluitsteen. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met segmentboogvormige keldermonden. Deur met blauwhardstenen buitentrap. Mansardedak met centraal, neoclassicistisch dakvenster onder halfrond fronton en met flankerende voluten, links en rechts ronde dakkapellen met bekronende bol. Zij- en achtergevels met gedeeltelijke beraping, rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige vensters en rond venster met stervormige roedeverdeling.
ID: 209886 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 25 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning, aan de straat gelegen. Wellicht van circa 1900, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met muizentandlijst onder de dakrand.
ID: 209888 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 32 (Zedelgem)
Boerenhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met kern opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 209890 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 74 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een onverharde oprit en gelegen aan een begraasd erf. Wellicht gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Breed boerenhuis met geïncorporeerde stal (nu verbouwd tot garage) en achteraan een lagere dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Aan de achtergevel een venster met diefijzers. Omlopende stoep in cementtegels. Stal uit het interbellum ten westen van het erf.
ID: 209335 | Bouwkundig element
Hollevoordestraat 18-20 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld.
ID: 209333 | Bouwkundig element
Hollevoordestraat 3 (Zedelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens De Flou vermeld in 1713. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met vermelding "Cense Stegelgoet" en is afgebeeld met een boomgaard in een omhaagd perceel.
ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.