Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

180 resultaten


ID: 305034 | Landschappelijk element

Lindendreef Kasteel Blaasveld

Blaasveld (Willebroek)
In het verlengde van de Venusstraat loopt een kaarsrechte lindendreef naar het kasteel van Blaasveld. Het begin van de dreef wordt gemarkeerd door een monumentale toegangspoort met twee welkomstlindes. De onverharde dreef is langs weerszijden beplant met opgaande lindes waarvan twee derde recent werd heraangeplant. De dreef komt uit bij een private toegang tot het kasteeldomein. Deze dreef wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van Vandermaelen vormt de dreef een geheel met de huidige Venusstraat en wordt dit aangeduid als 'Avenue du Bois'. Deze dreef vormde een belangrijke tweede toegangsweg tot het kasteel Blaasveld. Zoals de 19de-eeuwse naam suggereert, zorgden de begeleidende bomenrijen voor een monumentaal karakter.


ID: 305072 | Landschappelijk element

Doorsteekweg naar Kleine Heide

Blaasveld (Willebroek)
Op de kasteeldreef die van het kasteel Blaasveld naar het zuidoosten leidt, splitst een zijweg zich af en loopt tussen de akker- en weilandpercelen. Het betreft een onverharde landbouwweg die kaarsrecht doorloopt tot aan enkele hoeves van het gehucht Kleine Heide. Van op de weg zijn er mooie open zichten op de omliggende landbouwgronden. Deze veldweg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt hier door naar het noordwesten tot aan het kasteel van Blaasveld waar de weg aansluit op de dreven die verbinding geven met de weg naar het dorp Blaasveld. Op de Poppkaart staat deze weg aangeduid als 'Rommekens' en sluit aan op de 'Mechelse baan'. Naast de lindendreef vormt deze onverharde weg een alternatieve historische route naar Kleine Heide.


ID: 305120 | Landschappelijk element

Ontginningsweg Heihoek

Blaasveld (Willebroek)
Van op de Kasteeldreef naar Blaasveld splitst een onverharde zijweg naar het zuiden af. De weg loopt kaarsrecht en biedt open zichten op de omliggende akkers om te eindigen bij de Mechelsesteenweg. De weg vervolgt aan de overkant van de steenweg als een verharde baan die naar de Kapel Onze-Lieve-Vrouw Gedurige Bijstand leidt. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris als monumentale dreef die rechtdoor loopt naar het zuiden tot aan Grote Heide. De Poppkaart bevestigt het belang van deze weg die hier wordt weergegeven als brede dreef met parallelle zomerwegen aan weerszijden. De topografische kaart van Vandermaelen duidt deze weg aan als 'Avenue'. Deze landbouwweg vormt een relict van het historisch drevennetwerk dat aangelegd was op en rondom het kasteeldomein Blaasveld.


ID: 305228 | Landschappelijk element

Toegangsdreef 't Fonteintje

Blaasveld (Willebroek)
Op de grens van het moerasgebied het Klein Broek en het Schotelveld loopt een onverharde dreef naar 't Fonteintje. De dreef is langs weerszijden beplant met opgaande beuken, zowel gewone als rode beuk. Reeds op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris is er een duidelijk scheiding tussen het broekgebied bij Blaasveld en de landbouwgronden die aansluiten bij Heffen. Hier loopt ook de administratieve grens tussen Mechelen en Brabant. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt een eerste maal een gebouw aangeduid en de Poppkaart vermeldt hier de 'Broeck Weg'. Deze dreef werd vermoedelijk aangelegd als hoofdtoegang tot het gebouw, het latere Fonteintje. De weg liep oorspronkelijk verder door langs het broek om aan te sluiten op de oostelijke kasteeldreef van Blaasveld.


ID: 306197 | Landschappelijk element

Drevennetwerk Kasteel Blaasveld

Blaasveld (Willebroek)
Het kasteel van Blaasveld wordt langs vier zijden begrensd door een gracht. Langs de buitenzijde van de gracht is een kleine dijk opgeworpen waar rondom een half verharde dreef is aangelegd. Het betreft dreven van opgaande lindes die aansluiten op een aantal toegangsdreven in verschillende richtingen.


ID: 305018 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Hoeve De Vleug

Willebroek (Willebroek)
In een bocht van de Heindonksesteenweg leidt een smalle dreef naar de Hoeve De Vleug. De half verharde dreef werd langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren die het lineair karakter van de dreef versterken. Op historische kaarten is te zien dat deze dreef oorspronkelijk deel uitmaakte van een vrij strakke rechte weg die noordwaarts tot in de polders leidde tot aan de Rupeldijk. De Hoeve De Vleug was eigendom van de Abdij Ter Kameren en heeft mogelijk dienst gedaan als ontginningshoeve in de polder. Van bij de hoeve liep een strak aangelegde ontginningsweg verder door tot diep in de polder.


ID: 306740 | Varend element

Mistral

Willebroek (Willebroek)
De Mistral is een motorjacht gebouwd op de werf Van de Voorde in Antwerpen in 1952 naar een ontwerp van Ruud van den Akker.


ID: 1809 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Antwerpsesteenweg 6-8 (Willebroek)
Eenheidsbebouwing onder plat dak, van 1937 naar ontwerp van P. Lejon.


ID: 1713 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen van A.S.E.D.

Appeldonkstraat 173 (Willebroek)
Bedrijf voor het vervaardigen van meststoffen en technische stikstofproducten, in 1926-1928 opgericht. Bedrijfsgebouwen met betonnen structuur uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, ingeplant tussen de spoorweg en de Appeldonkstraat.


ID: 1711 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing met stadswoningen

Appeldonkstraat 2-4, Boomsesteenweg 35-37 (Willebroek)
Enkelhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bakstenen lijstgevels met gecementeerde en beschilderde plint.