Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

32 resultaten


ID: 133433 | Landschappelijk element

Italiaanse populier

Haspengouwlaan (Heers)
Beeldbepalende Italiaanse populier gelegen in een hoger gelegen weiland langs de Haspengouwlaan. De boom heeft een mooie en kenmerkende groeivorm voor een Italiaanse populier. Met zijn ligging in de hoek van een perceel en aan een kruispunt van wegen vormt het een herkenningspunt.


ID: 130518 | Landschappelijk element

Drie kaarspopulieren bij calvariekruis

Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Drie opgaande Italiaanse populieren aangeplant bij de Calvarie, aan het kruispunt van de Kauwakkerstraat en de Zwartemolenstraat.


ID: 130562 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Smijterstraat 3 (Heuvelland)
Geknotte Italiaanse populier als hoekboom bij een meidoornhaag als veekering.


ID: 132071 | Landschappelijk element

Italiaanse populier als hoekboom

Kapelleweg 20 (Ichtegem)
Zwaar ontwikkelde Italiaanse populier met een stamomtrek van 375 cm (2011) aangeplant in de hoek van het tuinperceel.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 60884 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Tontekapel met populieren

Tontestraat (Kortrijk)
Tontekapel, gelegen op het hoogste punt van de straat, dat tevens het hoogste punt van de gemeente is, de zogenaamde Geitenberg. De kapel heeft een beeldbepalende ligging en wordt beschaduwd door zes populieren.


ID: 302981 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van Italiaanse populieren

Kruishoutem (Kruisem)
Tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef werd een dreef aangelegd met Italiaanse populieren. Dit is een zuilvormige cultuurvariëteit van de zwarte populier die met zijn groeivorm zuiderse gevoelens oproept. De dreef is circa 450 meter lang en de zwaarste exemplaren hebben omtrekken van bij de 4 meter. Deze dreef werd voor het eerst ingetekend op de primitieve kadasterkaart van België, dit is de eerste kadasterkaart na het ontstaan van België (1830).


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.