Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 133092 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is vervangen door een jong exemplaar. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 133093 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee gekandelaarde Hollandse linden.


ID: 133090 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Reinstraat 2 (Anzegem)
Tegenover de erftoegang, die in oorsprong begeleid werd door twee welkomstbomen, staat een gekandelaarde linde. De boom staat in een weiland en wordt er door het vee opgezocht om zich te beschermen tegen de zon.


ID: 133091 | Landschappelijk element

Welkomstboom

Reinstraat 2 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is om veiligheidsredenen verwijderd.


ID: 305873 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Marktplein (Ardooie)
Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).


ID: 305382 | Landschappelijk element

Hollandse linde als kruis- en hoekboom

Edingsesteenweg (Asse)
Waar een onverharde weg samenkomt met de Edingsesteenweg staat een opgaande Hollandse linde. Deze boom werd aangeplant in de hoek van het kadastraal perceel om de eigendomsgrens te markeren. Vlakbij de linde stond een wegkruis dat intussen verdwenen is.


ID: 134544 | Landschappelijk element

Beplanting rondom de driesprong

Pastoor Grausstraat, Tervantstraat (Beringen)
Beeld­be­pa­lende bomen voor het gehucht, daterend van rond 1930.


ID: 305512 | Landschappelijk element

Miraculeuze Linde van Gaverland

Gaverlandstraat (Beveren)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.


ID: 303073 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met jonge linden bij Hof ter Saksen

Paul Rotsart de Hertaingdreef (Beveren)
De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.


ID: 300814 | Landschappelijk geheel

Heverleebos en Meerdaalwoud

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Twee boscomplexen, circa 2500 hectare, in 1727-1770 heraangelegd als annex bij de kasteeltuinen van de hertog van Arenberg; klassiek dambordpatroon van rechte wegen, oorspronkelijk met groene kamers of 'salons' en twee 'sterren'.