61 resultaten
ID: 132616 | Landschappelijk element
Briel (Bornem)
Waar de Scheldedijk overgaat in het lager gelegen Briel wordt de weg over een korte afstand langs weerszijden begrensd door een rij geschrankte okkernoten. Het aanplanten van notelaars op en in de buurt van de dijk is een oud gebruik dat hier opnieuw werd geïntroduceerd.
ID: 133038 | Landschappelijk element
Constant Marnefstraat (Bornem)
Een lijnaanplanting met opgaande bomen op traditionele wijze aangeplant langsheen de Vliet. Dergelijke aanplanting gebeurde in functie van de oogst van noten en notenhout. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de meeste dijkaanplantingen met okkernoot verdwenen voor de productie van geweerkolven.
ID: 133033 | Landschappelijk element
Spuistraat (Bornem)
Het betreft een lijnaanplanting met opgaande notelaars op traditionele wijze aangeplant op het dijklichaam langsheen de Vliet.
ID: 133477 | Landschappelijk element
Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.
ID: 308543 | Landschappelijk element
Trimpont 14 (Brakel)
De opgaande notelaar staat centraal op het erf van Trimpont 14. De mooi gevormde notelaar staat tussen het boerenhuis en het bakhuis.
ID: 76995 | Bouwkundig element
Daverlostraat 134 (Brugge)
Voormalige hoeve, gelegen in het Daverlopark en tegenwoordig dienstdoend als conciërgewoning.
ID: 131528 | Landschappelijk element
Polderstraat (Damme)
De hoogstamboomgaard ligt in het polderlandschap bij de Damse Vaart, net ten zuiden van de stadsvesting van Damme. Er is geen relatie met een of andere erfsituatie, het is een productieboomgaard met in oorsprong wel 200 fruitbomen.
ID: 131647 | Landschappelijk element
Vlassenbroek (Dendermonde)
Ten westen van de kerkhofsite van Vlassenbroek staat op de Scheldedijk een okkernoot. Het planten van okkernoten op dijken is hier in deze regio een oud traditioneel gebruik.
ID: 131469 | Landschappelijk element
Hoog Keizel (Diepenbeek)
De vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard omvat een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn.
ID: 303121 | Landschappelijk element
Paul Snyersstraat 8 (Gingelom)
Beboomd herenboerenparkje in landschappelijke stijl uit de 19de eeuw, met hekwerk en een mooi perspectief naar de kerktoren, bij een monumentale boerderij, uit de tweede helft van de 18de eeuw en later.