184 resultaten
ID: 304166 | Landschappelijk element
Veldekenslos (Affligem)
In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter.
ID: 132419 | Landschappelijk element
Eric Sasselaan (Antwerpen)
Een enorme Canadapopulier staat in een stadspark dat is aangelegd aansluitend bij een restant van de ravelijngracht van de Brialmontvesting (1859-1863). De beeldbepalende populier heeft een stamomtrek van 540 cm, een hoog gesleunde takvrije stam van 6 meter en is circa 35 meter hoog (gemeten in 2011).
ID: 134034 | Landschappelijk element
Wolfrot 22 (Asse)
Landgoed van circa 15 hectare bij 'huis van plaisantie' van omstreeks 1710, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin, een oranjerie en oorspronkelijk ook een geometrisch aangelegde eilandtuin van 39 are, in de jaren 1860 omgevormd en geïntegreerd in een park in landschappelijke stijl.
ID: 304608 | Landschappelijk element
Langedreef (Beernem)
De Langedreef is een van de belangrijkste noord-zuid-gerichte assen die het Beverhoutsveld doorsnijden. Deze kaarsrechte dreef heeft een aanzet met kasseien maar is grotendeels half verhard met een grindlaag. De dreef leidt tussen weilanden en akkers en geeft open zichten op de omgeving die gedomineerd wordt door uitgestrekte landbouwpercelen afgewisseld met enkele geïsoleerde boerderijen en meerdere bomenrijen. De Langedreef zelf is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren, met deels jonge inboeten. Voorbij het kruispunt met de Beekstraat wordt de dreef gekenmerkt door een jonge wegbeplanting van geschrankte opgaande eiken, aangeplant als Geboortebos in 2003. Het einde van de half verharde dreef is deels versterkt met kasseien en opnieuw langs weerszijden beplant met populier.
ID: 134535 | Landschappelijk element
Koolmijnlaan 206 (Beringen)
Villapark van ongeveer 7 hectare, de voormalige tuin bij de directeurswoning van de mijn, nu gemeentelijk park, daterend uit het begin van de 20ste eeuw maar veelvuldig aangepast.
ID: 132043 | Landschappelijk element
Ketenislaan (Beveren)
Op de site van het Fort Liefkenshoek staat een enorme beeldbepalende Canadapopulier. Op het moment van de inventarisatie in 2011 had hij een stamomtrek van circa 6 meter, een hoge takvrije stam van 11 meter en een door snoei ingekorte hoogte van 28 meter. Deze enorme boom staat gekend als bakenboom en was een vast merkteken die het vaarwater markeerde.
ID: 132525 | Landschappelijk element
Broederlozestraat (Boechout)
Langs de weg en als perceelsrandbegroeiing staat een zwaar ontwikkelde knotpopulier met een stamomtrek van bij de 4 meter. De knothoogte bedraagt circa 2 meter en aan de kant van de weide heeft de boom een grote stamcaviteit.
ID: 131534 | Landschappelijk element
Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.
ID: 132643 | Landschappelijk element
Binnendijkstraat (Bornem)
Voormalige dichte aanplant van gele wilgen op de natte gronden nabij de Schelde. Eens voldoende groot, werden de wilgentenen geoogst voor het mandenvlechten, beschoeien van oevers etc.
ID: 130820 | Landschappelijk element
Jan Hammeneckerstraat (Bornem)
Langs een onverharde wegel die de achtertuinen van de woningen aan de Jan Hammeneckerstraat begrenst en uitgeeft op de Scheldedijk, staat een indrukwekkende opgaande Canadapopulier. Tegen de stam van de boom is een Mariakapel opgehangen. De kapelboom stond in de 19de eeuw langs een Kauter Baentjen dat over de kouter van Mariekerke liep.