23 resultaten
ID: 301636 | Landschappelijk element
St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.
ID: 132569 | Landschappelijk element
Kattestraat 18 (Bornem)
Het voorerf van een hoeve bestaat langs de straatzijde uit een boomgaard met zowel hoog- als halfstamexemplaren. De boomgaard wordt doorsneden door de toegangsweg tot de hoeve en telt zowel perenbomen als appel- en pruimelaars.
ID: 302497 | Landschappelijk element
Grote Steenweg 100 (Geetbets)
Langsheen de Philippebeek in Rummen (deelgemeente van Geetbets) bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het grasland onder de fruitbomen wordt begraasd door runderen en is plaatselijk vrij reliëfrijk. De boomgaard is grotendeels omgeven door laagstamboomgaarden. Hij ligt aan de rand van de Getevallei, waar de intensieve fruitteelt alom aanwezig is.
ID: 131499 | Landschappelijk element
Blijkheerstraat (Gooik)
Perenboomgaard met 69 hoogstammige perenbomen, vermoedelijk rond 1910 aangeplant.
ID: 134211 | Landschappelijk element
Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.
ID: 303090 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Binkomstraat 68, 105, 109, Sint-Gertrudendries 16 (Lubbeek)
Uitgebreide totaalsite, aangekocht en ontwikkeld door Lucien Beauduin tussen 1911 en 1930, bestaande uit onder meer de hoeve Saint Germain (1885), Baudoins eclectisch landhuis De Leenberg (1911), het Sint-Gertrudenhof (1930) en de cottagevilla van Mr. Blondeau (1929) ter hoogte van de Verloren Hoek. Het unieke geheel omvat circa 100 hectare en werd vanaf 1911 aangelegd in een laat-landschappelijke stijl, en heraangelegd en uitgebreid rond 1930 naar ontwerp van J. Gallopin, waarin een duidelijke inspiratie uit de 'Nouveau jardin pittoresque' merkbaar is. De omgeving van het Sint-Gertrudenhof werd heraangelegd door René Pechère in 1960.
ID: 308528 | Landschappelijk element
Geraardsbergsesteenweg, Vinkeslag (Melle)
Binnen de driehoek die gevormd wordt door de Geraardsbergsesteenweg, de Vinkeslag en de Kalverhagestraat bevind zich een monumentale hoogstamboomgaard met een oppervlakte van bijna 7 ha groot. De boomgaard is voornamelijk beplant met peren, aangevuld met appels en is een mooi voorbeeld van een traditionele weideboomgaard waarbij veeteelt en fruitteelt gecombineerd werden.
ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.
ID: 307972 | Landschappelijk element
Heideweg 2 (Tongeren)
Tegen de westelijke zijgevel van het woonhuis bij een hoeve werd een perelaar geplant waarvan de takken horizontaal in negen etages geleid werden. Ook tegen de zuidgevel staan nog twee leiperen met restanten van gesteltakken die horizontaal tussen de deur en de ramen werden geleid.
ID: 305892 | Landschappelijk element
Herkerhofweg (Tongeren)
Tegenover hoeve de Herkwinning staat een hoogstamboomgaard, afgesloten door een meidoornhaag.